23 juni 23 jun

De Kortste Nacht met Liesa Van der Aa: ‘Autobahn Utopia’

21u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Onze heidense voorouders hielden er fijne gebruiken op na. Elk jaar tijdens de zomerzonnewende kwamen ze samen voor een uitbundig feest.

Beleef al de uren van de kortste nacht in de Handelsbeurs en blaas de traditie nieuw leven in met long drinks, goed gezelschap en pure muziek van Liesa Van der Aa met One Trick Pony.

Als de nacht valt, komt de concertzaal tot leven. De bar serveert en een aantal grote zitzakken staan klaar om in neer te ploffen. En dan komt de zon op. Lange tafels met eerlijke kost staan klaar om samen te ontbijten, een nieuwe dag lonkt.

Van der Aa inspireert zich voor 'Autobahn Utopia' op de klank en betekenis van ringbanen rond een stad: de autostrade als een ring, gesloten armen die de stad en een volk omarmen, een drone van geweld en rumoer.

Ze brengt compositie en muzikanten in het oog van de storm, daar waar het windstil is.

Illustratie © Juliane Noll

Koop tickets

23 september 23 sep

Foyer Matinee: Baul Meets Saz

11u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Elke derde zondag van de maand kan je in de foyer terecht voor een sfeervol aperitiefconcert. Luister met een drankje naar gepassioneerde uitvoerders uit de jazz, klassiek en wereldmuziek. Als eerste een nieuw trio met het album Baul Meets Saz.

In het verleden reisden Anatolische troubadours van dorp tot dorp om hun liederen te zingen. Emre Gültekin leerde dit repertoire van zijn vader. Zijn diepe warme stem combineert hij met een verfijnde techniek op saz, de iconische langhalsluit uit Turkije. 

Na een ontmoeting met het Indiase duo BrahmaKhyapa sloeg de vonk over. Ook in hun Bengaalse Baul-muziek zitten sporen van een nomadisch bestaan vervat. In trio zoeken deze bevlogen muzikanten naar gelijkenissen. 

Foyer Matinee is een reeks van aperitiefconcerten in de foyer op de derde zondagmiddag van de maand. Telkens spelen muzikanten een akoestisch concert in intieme kring.

Koop tickets

27 september 27 sep

Steiger: ‘#locations’ (cd-release)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het pianotrio Steiger laat zich niet intimideren door onbekend terrein. Buiten jazz leidt hun pad evengoed langs elektronica, minimalisme en klassieke muziek. Voor #locations trokken ze eropuit. Het werd een geanimeerde dialoog met verschillende ruimtes als vierde bandlid.    

Met hun debuutalbum And Above All (El Negocito Records, 2017) liet Steiger zich opmerken door een fascinerende spanning tussen compositie en improvisatie. Dankzij hun hoofdprijs op Jong Jazztalent 2017 kunnen ze zich nu smijten op dit project. 

Ze kozen verschillende locaties uit met telkens een andere sfeer en klankkwaliteit. Live geeft dat een multidisciplinaire totaalervaring, waarbij muziek, beeld, atmosfeer op één lijn komen te staan. 

Koop tickets

28 september 28 sep

Susanna: ‘Go Dig My Grave’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Noorse zangeres Susanna Wallumrød sloopt de muurtjes rond popmuziek. Zelden gebeurt dat met zo’n hypnotiserende stem. Na al drie passages in de Handelsbeurs stelt ze haar recentste album Go Dig My Grave voor. Volksliederen, Purcell en Joy Division broederlijk naast elkaar.

Wallumrød is de bekendste telg van een avontuurlijk muzikaal geslacht. Sinds de dagen van Susanna And The Magical Orchestra heeft ze een zwak voor covers van alom gekende liederen als Jolene, Hallelujah en Love Will Tear Us Apart. Ze gaat er even inventief als radicaal mee aan de slag.

Voor Go Dig My Grave graaft ze nog dieper, met behulp van de accordeon, harp en Hardangervedel. Een tekst van Baudelaire, songs uit de Engelse barok én van Lou Reed; ze buigt ze om met haar eigen taal tussen bezwering en dromerigheid.

Koop tickets

4 oktober 4 okt

Cuca Roseta

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

In de groep van nieuw fadotalent springt Cuca Roseta in het oog met een krachtige, loepzuivere stem. Bovendien schrijft ze veel van haar songs en teksten zelf, wat uitzonderlijk is in de wereld van de fado. Ze presenteert haar vierde album Luz.

Roseta stamt niet uit een muzikale familie, groeide niet op in een volksbuurt in Lissabon en stapte pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis binnen. Maar toen was het wel liefde op het eerste gezicht. Sindsdien injecteert ze de Portugese traditie met een dosis Arabisch, Braziliaans en Afrikaans kruid.

Cuca werd vaste zangeres bij de befaamde Clube de Fado en debuteerde in 2011 met de Argentijnse componist en producer Gustavo Santaolalla. Haar tweede album werd meteen bekroond met goud. Na drie jaar keert ze terug naar de Handelsbeurs voor een hartverwarmend concert.  

Foto © Rudy Carlier

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender