21 januari 21 jan

Foyer Matinee: Stephane Ginsburgh

11u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Brit Anthony Burgess werd beroemd door de verfilming van zijn boek A Clockwork Orange door Stanley Kubrick. Naast auteur en vertaler was hij ook componist. Ter ere van de 300ste verjaardag van Bach schreef Burgess in 1985 The Bad-Tempered Electronic Keyboard. 

De Brusselse pianist Stephane Ginsburgh zal de eerste zijn die deze cyclus op cd opneemt. Op de eerste Foyer Matinee van 2018 combineert hij Burgess' werk met preludes en fuga’s van Sjostakovitsj, eveneens geïnspireerd op Bach. 

Koop tickets

22 januari 22 jan

Foyer Soiree: Winterreise

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Tijdens deze Foyer Soiree wagen twee rockmuzikanten zich aan een van de monstres sacrés der klassieke liedkunst. Vanuit een gezamenlijke liefde zetten accordeonist Adriano Cominotto en zanger Pieter-Jan De Smet de allerdonkerste van Schuberts liederencycli naar hun hand. 

Winterreise is een melancholisch aangrijpende trip. Waren Schubert en woorddichter Wilhelm Müller singer-songwriters avant la lettre? Met veel respect voor de originele partituur en haar lyrisch-poëtische kwaliteiten tasten De Smet en Cominotto de mogelijkheden van de compositie af. Ze werpen een nieuw licht op klassieke repertoire met de piano des pauvres en de niet-klassieke stem.

Voor de kenners is het een verrijking, zeker een verrassing. Voor de niet-kenners een ontdekking. En voor de uitvoerders ? Een engagement en eerbetoon, weliswaar in een iets rauwere versie.

"Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh'ich wieder aus" uit Winterreise.

Koop tickets

24 januari 24 jan

Depedro

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Spaanse singer-songwriter Jairo Zavala is een ware globetrotter. Hij laat zich met zijn trio Depedro al reizend inspireren.

Voor hun vijfde album El Pasajero (2016) maakt hij een doortocht door Senegal, maar ook Latijns-Amerikaanse, Aziatische en mediterraanse vibes krijgen een plaats in zijn zomerse muziek. Voor liefhebbers van M. Ward, Iron and Wine, Los Lobos, Neko Case en Calexico.

Naast zijn trio maakt Zavala deel uit van de bekende Amerikaanse indierockband Calexico. Voor zijn eigen projecten is het reizende aspect een constante.

El Pasajero vond haar oorsprong in de documentaire Casamance, waarin hij een Senegalese griot volgt van Dakar tot Casamance, met een soundtrack van Afrikaanse soul, rock en rumba.

We started this journey with the excuse of following the tracks left by the great late griot Lamine Konté. Our journey was through Senegal on our way to Casamance where, unbeknownst to us, its magic was expecting us.

Koop tickets

25 januari 25 jan

Alexander Melnikov

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Moderne vleugel of pianoforte? De Russische pianist Alexander Melnikov kent beide werelden door en door. Voor dit recital omringt hij zich met drie klavieren.

Aan de hand van bekende werken uit de pianoliteratuur toont hij het karakter van elk instrument. Wat zijn de uitdagingen en verschillen in articulatie, pedaalgebruik en dynamiek?

Buikgevoel, intelligentie, pianistieke perfectie en een gezonde dosis eigenzinnigheid, het zijn maar enkele eigenschappen waarmee Melnikov telkens weer de aandacht grijpt.


Na zijn studies bij Elisso Wirssaladze ontdekte hij via Andreas Staier de meerwaarde van de pianoforte. In de Handelsbeurs bespeelt hij afwisselend een moderne Steinway, een gerestaureerde Alois Graf en een Sebastien Erard.

Wat maakt ze net zo bijzonder of lastig? Melnikov legt het met plezier uit.

Koop tickets

26 januari 26 jan

Mendoza & Van Haegenborgh / Rawfishboys

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Pianisten Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza lieten zich door Bach inspireren tot eigen exploratie.

Bassist Brice Soniano en rietblazer Joachim Badenhorst doen spontaniteit en poëzie fascinerend dansen. Ergens tussen jazz, klassiek, improvisatie of bricolage.

Met elk een verschillende achtergrond verkennen Van Haegenborgh en Mendoza een gedeelde fascinatie: Bach. Kurtágs transcripties van Bach voor quatre mains dienden als springplank voor eigen werk, zowel gecomponeerd als geïmproviseerd.

Het resultaat is iele, soms nukkige en altijd eigenzinnige muziek tussen barok en vrije verbeelding. Ontroerend mooi.

Badenhorst en Soniano waren tijdens hun opnamesessie zo geïnspireerd dat ze genoeg materiaal hadden voor twee albums. Die bevatten weinig kant-en-klare songs.

Muziek als auditieve puzzel, waarbij de stukjes niet noodzakelijk in elkaar passen, maar steeds zorgen voor verrassingen.

i.s.m. JazzLab Series
foto © Geert Vandepoele

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender