15 september 15 sep

OdeGand 2018

13u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Gentse binnenstad

Meer dan 60 concerten palmen de Gentse binnenstad in voor een overdonderend muziekfeest. Aan de idyllische oevers van de Leie, langs kronkelende steegjes en in verborgen hoekjes ontdek je de hele dag talloze acts: muziek, dans, theater, acrobatie en nog veel meer. Curieuze oren komen aan hun trekken met tal van verrassende muziekgenres die gaan van wereldmuziek tot puur klassiek. Honderdtachtig internationaal gerenommeerde artiesten overspoelen de binnenstad en garanderen crème de la crème concerten. Te voet, met een taxifiets of met de bootjes ga je van het ene concert naar het andere. Grenzeloos genieten doe je de hele dag door en zeker ’s avonds, wanneer we de Gras- en Korenlei oplichten met een concert op het water en een unieke licht- en vuurwerkshow.

Programma:

13:30 - 18:15: concerten op verschillende locaties in de Gentse binnenstad
21:00: start muzikaal magisch slotspektakel op de Gras- en Korenlei
23:00: start grandioos vuurwerk boven de Gras- en Korenlei

Volledig programma online vanaf half augustus op www.odegand.gent

Met deze tips ben jij OdeGandproof en mis je niets!

Stip zaterdag 15 september aan in je agenda.
Tickets zijn felbegeerd dus wacht niet te lang!
Aankomen op OdeGand betekent eerst jouw route uitstippelen met het OdeGandplan.
Daarna laat je je helemaal onderdompelen in de sfeer, muziek en gezellige drukte.
Schuif de benen onder tafel bij een van de Festivalrestaurants.
Flaneer op eigen ritme. Even genoeg gewandeld, neem dan een taxifiets of bootje.
Snuif de sfeer op langs de vele buitenpleinen.
Tag @gentfestival in alle herinneringen die jij maakt, framet en sharet. Instagram en Facebook zijn hiervoor perfect.
Vergeet niet om een extra trui of jasje mee te brengen voor het slotspektakel ‘s avonds.
Aan de Gras- en Korenlei geef je je ogen en oren de kost voor de slotshow en het licht- en vuurwerkschouwspel.
Licht je vriend, buur, kennis, familie en collega in over dit feest, want OdeGand is er voor iedereen! 

In samenwerking met North Sea Port, Nationale Loterij, De Gentenaar en KBC.

©Thijs Delange
©Steven Hendrix

Koop tickets

17 september 17 sep

Bach, de vijfde evangelist

20u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Sint-Baafskathedraal

Feestelijk openingsconcert met Bachs Hohe Messe & Ton Koopman

Voor dit feestelijke openingsconcert kan Gent zich meteen verheugen op de komst van Ton Koopman, een wereldwijde referentie voor de muziek van Bach. Zo werd zijn ambitieuze project om alle cantates van Bach op te nemen – goed voor zeven dagen luisterplezier! –  bekroond met prestigieuze prijzen zoals de BBC Award en de Echo Klassik prijs.

Vandaag moet niemand er nog van overtuigd worden dat Johann Sebastian Bach met zijn Hohe Messe een meesterwerk neerschreef. De barokke grootmeester ging dan ook niet over één nacht ijs. Hij schreef de vijfdelige mis aan het einde van zijn leven en putte daarvoor uit zijn ruime ervaring. Van solo’s tot achtstemmige koren, de grootse aanpak in deze overwegend katholieke mis is grensverleggend. In feite kan je de Hohe Messe de absolute apotheose van de barok noemen.

Bach overlaadt je met meeslepende melodieën, smartelijke samenklanken en polyfone perfectie. Met zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en met vier topsolisten aan zijn zijde, brengt Ton Koopman de diepste betekenis van Bachs Hohe Messe tot spreken. De sacrale akoestiek van de imposante Sint-Baafskathedraal zal daarbij ongetwijfeld een rol spelen...

Duur
1u50'

Een concert van KBC en de Provincie Oost-Vlaanderen

©Foppe Schut
©Marco Borggreve

Koop tickets

18 september 18 sep

Het labo van Kopatchinskaja

20u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Floraliënhal - Citadelpark , 9000 Gent

De vurige viool van Patricia Kopatchinskaja 

Met topvioliste Patricia Kopatchinskaja ontmoet je een van ’s werelds meest vurige en scherpzinnige musici. Niet voor niets werd ze de laatste jaren overladen met internationale prijzen, waaronder een felbegeerde Grammy Award. Steevast op blote voeten op het podium trekt ze zowat élke toeschouwer mee in haar wondere muzikale wereld.

Ook hier stelt Kopatchinskaja een fris en uitdagend programma voor, waarmee ze een rode draad trekt over verschillende eeuwen, grenzen en stijlen heen. Die muzikale expeditie begint met het Joodse Kol Nidrei van de Amerikaanse John Zorn. We kennen hem voornamelijk uit de jazz, maar hij durft ook experimenteren met klezmer, improvisatie, hedendaags klassiek en zelfs metal. Het daaropvolgende pakkende Vioolconcerto van Hartmann symboliseert op een haast tastbare manier het menselijke oorlogslijden. De religieus geïnspireerde Polyptique van Frank Martin doet de toon helemaal kantelen: doorheen het lijden van Christus weerklinkt duidelijk de verwachting van de verlossing. Tot slot vindt deze belofte op geluk een bevestiging in een tweevoudig Gloria.

Voor deze tour de force kan het fenomeen Kopatchinskaja rekenen op haar Camerata Bern, waarmee ze zowat alle grote internationale podia aandoet. Laat je meeslepen in deze beweging van donker naar licht, van lijden naar verlossing. Een must-see in de majestueuze Floraliënhal!

©Julia Wesely

Koop tickets

19 september 19 sep

The Generation Project: sublieme kamermuziek

20u00 - Gent Festival van Vlaanderen - Muziekcentrum De Bijloke

Jonge wolven van de European Chamber Music Academy & hun meesters

The European Chamber Music Academy is voor jonge virtuozen een van de grootste springplanken naar een internationale carrière in de kamermuziek. Met The Generation Project biedt het Gent Festival alvast een podium aan dit jong aanstormend talent, nog nét voor je ze wereldwijd de muziekscène ziet overnemen.

In unieke zij-aan-zij-formaties delen ze het podium met enkele gerenommeerde kamermuziekmusici, bij wie ze hun competenties gedurende enkele dagen hebben kunnen aanscherpen tijdens intensieve masterclasses. Het resultaat schotelen ze ons met veel plezier voor: op het menu staan kamermuziekwerken van onder meer Brahms, Mendelssohn en Shostakovich.

Grijp je kans om twee generaties topmusici naast elkaar aan het werk te zien, en om de muzikale sterren van morgen te ontdekken!

Je kan enkele ensembles van The European Chamber Music Academy reeds aan het werk zien tijdens OdeGand op zaterdag 15 september. Ook van harte welkom om de masterclasses vanaf 16 september bij te wonen in Muziekcentrum De Bijloke. 
Meer Informatie: http://www.gentfestival.be/nl/programma/european-chamber-music-academy/176/

Coproductie met Muziekcentrum De Bijloke & HoGent School of Arts - Conservatorium

Koop tickets

20 september 20 sep

Distortion, a Hymn to Liberty

20u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Muziekcentrum De Bijloke

Geen vrede zonder oorlog: Neve, Brossé & Sioen samen in concert

Verenigd staan we sterk! Dat bewijzen de prominente componist Dirk Brossé, de energieke jazz-vedette Jef Neve en de sympathieke singer-songwriter Frederik Sioen in dit unieke project. Na omzwervingen in Brussel, New York en Düsseldorf, landt hun vredeshymne Distortion, a Hymn to Liberty in Gent. Niet toevallig midden in het Gentse vredesjaar, 100 jaar na het einde van de Groote Oorlog.

Met de luxe van een artistieke carte blanche gaven ze elk hun invulling aan dit thema, elk met hun eigen muzikale taal. Het eindproduct klinkt evenwel als een eensgezind artistiek statement.

De boodschap van Distortion, a Hymn to Liberty, is immers duidelijk: voor er sprake kan zijn van ultieme vrijheid, moet de mens eerst vrede nemen met zijn onvoorspelbare bestaan.

De drie levende legendes delen het podium met sopraan Hanne Roos en het Belgian National Orchestra. Zo verenigt dit concert, geheel passend, het kruim van onze eigen muziekscène. Een genot voor ieder die zijn oor out of the box te luisteren wil leggen!

Concert van de Stad Gent. Met de gewaardeerde steun van de Vlaamse Overheid en Belfius.

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender