februari 2019

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

filter op organisatie (binnen februari 2019)

1 februari 1 feb

Lucia Cadotsch / Bert Dockx: ‘Ottla’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Zwitserse Lucia Cadotsch benadert The Great American Songbook zonder oogkleppen. Met twee partners in crime uit de impro scene geeft ze bekende songs een bezwerend randje. Gitarist Bert Dockx ken je van Dans Dans en Flying Horseman. Voor JazzLab keert hij terug naar zijn jazzroots.

Cadotsch zingt met een klassieke helderheid en een appetijt voor bekende nummers als Moon River, Don’t Explain en Strange Fruit. Daar voegt ze twee freejazzers op sax en contrabas aan toe. Traditie, remix en  avontuurlijke jazz in een hecht verbond. Downbeat en The Guardian zijn mee, nu jij nog.

Bert Dockx groeide het voorbije decennium uit tot een van de meest gerespecteerde muzikanten van het land. Met de bezetting van Ottla zet hij in op spontaniteit, intensiteit en spelplezier. Ze spelen zowel eigen werk als composities van grootmeesters als Monk, Ellington en Sun Ra.

a JazzLab tour

JazzLab 2.5 brengt een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst.  Vier toonaangevende  muzikanten krijgen vrij spel om een gloednieuw project te lanceren.

Koop tickets

2 februari 2 feb

Camané

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De fado wentelt zich graag in saudade, een soort intense melancholie. Ook Camané kent deze weemoed. Met zijn zijdezachte baritonstem legt hij al meer dan twintig jaar zijn ziel integer bloot, met een ongekende populariteit tot gevolg.

Camané kreeg de smaak voor fado te pakken door te luisteren naar de platencollectie van zijn ouders. Als tiener begon hij te zingen en werd zo de ster van zijn generatie. Sinds 1994 verkocht hij zes miljoen albums in Portugal.

Het fadorecept bestaat uit meer dan de stem alleen. Camané laat zich omringen door virtuoze muzikanten die uiting geven aan het diepste sentiment van de muziek.

Koop tickets

3 februari 3 feb

Wanikan (3+)

15u00 - 4hoog - NTGent Minnemeers - Minnemeers 8 - 9000 Gent

In het begin is er niets.
Uit niets komt iets.
Een jongen. 
Een meisje. 
Ze neemt hem mee in een droom. 
Een droom vol truien. 
Waar ze zich graag in verstoppen.  
Samen...
Op de tonen van Chopin. 


Een woordeloze fantasie voor kleuters.

Wanikan neemt je mee in een suggestief dansspel van ontmoeten en uit elkaar gaan. Poëtisch en humoristisch glijdt het ene beeld over in het andere.

Koop tickets

8 februari 8 feb

Henk Rijckaert - Maker

20u00 - Livecomedy.be - NTGent Schouwburg

Wanneer was de laatste keer dat u iets gemaakt hebt? Niet per se iets gebouwd van niets tot iets, maar iets dat kapot was, weer gefixt. Gemaakt. Kunnen we dat nog? Zijn we allemaal collectief onhandig geworden? Of geven we het gewoon van tevoren al op? Want dingen repareren is tijdverspilling! Alle tijd die je daaraan verliest kan een mens beter aan iets anders spenderen. Aan nieuwe dingen kopen, bijvoorbeeld, die sowieso ooit ook weer kapot gaan.

Vroeger was het anders. Als de auto kapot was, dan deden we de motorkap open en draaiden we aan een paar vijzen. Als de TV storing gaf, dan erd dat hersteld met een flinke tik. Iedereen van het gezin wist waar je moest kloppen.

Binnenkort komt Henk Rijckaert uit zijn kot, stapt opnieuw het podium op en vertelt u wat hij geleerd heeft. Over uitvinden en maken, over oplossingen bedenken, over de kracht van uw eigen handen, over prutsen en proberen, over bijna uw vinger afzagen en over brandwonden verzorgen.

Zet uw veiligheidsbril op en leer opnieuw waar u moet kloppen als er een storing is. Henk Rijckaert is een maker. Hij maakt dingen. Meestal comedy, soms televisie, en voor de rest: heel veel in zijn kot. Daarvan geeft hij wekelijks verslag via zijn YouTube-kanaal.

Koop tickets

Lieven Tavernier: ‘Oude Regenbogen’ (cd-release)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Lieven Tavernier. Als je de man niet kent, dan wel zijn liedteksten. En zo heeft hij het graag. Alom bekende pareltjes als 'Eerste sneeuw', 'De fanfare van honger en dorst' en 'De verdwenen karavaan' vloeiden uit zijn pen. 

Als koning van intieme weemoed presenteert hij veertien nieuwe nummers, gearrangeerd voor een klassiek orkest.

Je hebt baas boven baas en de grootste baas van het Nederlandstalige lied is zonder twijfel Lieven Tavernier.
Henny Vrienten (Doe Maar)

Doorheen de jaren leende Tavernier zijn songs graag uit, aan artiesten gaande van Jan De Wilde tot Thé Lau, Gabriel Rios, Raymond van het Groenewoud, Roland, Stef Kamil Carlens, Jean-Marie Aerts, De Dijk, The Bony King, rapper Froze, e.a. Zelfs Remco Campert leende zijn wondermooie stem aan 'Laatste Trein naar M.'

Dat zijn songs bekendheid kregen via anderen en niet door hem, vond Tavernier prima. Zo kon hij in alle rust, buiten de schijnwerpers, werken aan zes cd’s tot nu toe. 

Na concerten met An Pierlé's White Velvet, de veertigkoppige United Brass Band en zijn eigen groep De Zondaars keert Tavernier als goede vriend naar de Handelsbeurs terug.  

Lieven Tavernier is, in al zijn bescheidenheid, een songwriter die het verdient te worden geëerd en gekoesterd. 
Dirk Steenhaut in Focus Knack

foto © Rudy Carlier

Koop tickets

9 februari 9 feb

LOD muziektheater & SPECTRA: ‘Zolang hij niet zichzelve kent’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Bij het begin van het verhaal over de passie en de dood van Narcissus, zoals het in Metamorfosen door Ovidius is opgeschreven, vraagt de schone nymf Liriope aan de blinde ziener Tiresias of haar kind Narcissus lang leven zal en een rijpe ouderdom bereiken. 

De ziener antwoordt: ‘Zolang hij niet zichzelve kent.’

In deze productie van LOD muziektheater en SPECTRA tekent Koenraad Tinel levend en wel het verhaal van Narcissus. De tekeningen ontstaan voor de ogen van het publiek op een groot scherm. SPECTRA begeleidt hem, met hedendaags klassieke muziek van componist Frederik Neyrinck.

Josse De Pauw vertelt het verhaal van Narcissus op het ritme van Tinels penseel en gedragen door de muziek.

Productie LOD muziektheater & SPECTRA, coproductie Concertgebouw Brugge. Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid.

foto © Kurt Van der Elst

Koop tickets

14 februari 14 feb

EnAccord Strijkkwartet, Dana Zemtsov (altviool) & Gideon den Herder (cello)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De vier vrouwen van het Amsterdamse EnAccord Strijkkwartet zijn gevormd door onder meer het legendarische Alban Berg Quartett. 

Inmiddels spelen ze al meer dan 20 jaar samen. Ze brengen Haydn en een vurige Turina. Voor het wondermooie Souvenir de Florence van Tsjaikovski breiden ze uit tot een sextet.

De Spaanse componist Joaquín Turina studeerde van 1905 tot 1914 in Parijs, gestuwd door prikkelende ontmoetingen in het vooruitstrevende kunstenaarsmilieu. Het was de componist Isaac Albéniz die hem aanmoedigde ook de Andalusische muziekcultuur als inspiratiebron te gebruiken.

In het kwartet La oración del torero of Het gebed van de stierenvechter vermengt Turina de Spaanse folklore met het impressionisme van Debussy. Het werk is zo geliefd dat het voor verschillende bezettingen werd bewerkt.

Foto © Floris Leeuwenberg

Koop tickets

15 februari 15 feb

Ictus & Amir ElSaffar (trompet): ‘Interstices’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het Brusselse Ictus blijft herbronnen door samenwerkingen met boeiende figuren buiten de hedendaagse klassieke muziek. 

Een intense repetitieperiode met de New Yorkse jazztrompettist Amir ElSaffar leidde tot een nieuwe compositie voor negen muzikanten.

In 2017 resideerde Ictus met ElSaffar in de abdij van Royaumont. Ze kregen een inwijding in de melodische finesses van de maqam, het systeem van toonladders uit de traditionele Arabische cultuur.

ElShaffar werd in Chicago geboren als zoon van een Iraakse vader en Amerikaanse moeder. Na zijn opleiding klassieke trompet en jazz trok hij naar Bagdad om er les te volgen bij traditionele Iraakse muzikanten. Nu integreert hij de microtonen en toonladders in zijn eigen composities. 

Foto © Ed Berger

Koop tickets

16 februari 16 feb

Rafael Campallo

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Rafael Campallo danst flamenco met beide voeten in de traditie, maar voegt evengoed innovatie toe. Met buitengewone energie en emotionaliteit gooit hij zijn hele lichaam in de strijd. Een gevarieerde performance van een gracieuze danser op het toppunt van zijn kunnen.

Campallo groeide op met flamenco en onderlegde zich doorheen de jaren bij meesters als Mario Maya, Manolete, Manolo Marín en José Galván. Vanuit de flamencohuizen en tavernes van Sevilla werkte hij zich op.

Vanaf zijn zestiende was hij werkzaam als soloartiest en op zijn achttiende werd hij opgepikt door de internationaal gelauwerde Compañia Andaluza de Danza. Inmiddels toert hij met zijn eigen compagnie Jovenes Flamencos, van Tel Aviv tot in New York.

Koop tickets

20 februari 20 feb

Het Collectief & Katrien Baerts (sopraan)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Voor de uitvoering van moderne kamermuziek behoort Het Collectief tot de beste ensembles van het land. 

Het aangrijpende Quatuor pour la fin du temps uit 1940 is een van hun lijfstukken. Samen met dit meesterwerk van Messiaen spelen ze de kleurrijke Chansons madécasses van Ravel.

Oorspronkelijk was Chansons Madécasses een dichtbundel uit 1787. In opdracht van de Amerikaanse mecenas Elisabeth Sprague Coolidge componeerde Ravel in 1925 de gelijknamige liedcyclus voor stem, piano, cello en fluit. Inmiddels is het een van de meest gewaardeerde cycli in het genre, door de directe verklanking van de erotiek en de aanklacht tegen het kolonialisme.

Dat het Lied ook vandaag nog springlevend is hoor je in Serres impies (2017). Deze hedendaagse liedcyclus componeerde Rob Zuidam met de Belgische sopraan Katrien Baerts in gedachten.

Foto © Evy Ottermans

Koop tickets

27 februari 27 feb

Boris Giltburg (piano)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het gaat goed met de carrière van Boris Giltburg. Sinds zijn zege op de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013 speelt hij wereldwijd met vooraanstaande orkesten en dirigenten. 

Op dit recital brengt de Israëli enkele hoogtepunten uit de pianoliteratuur. Met als uitsmijter het 3de strijkkwartet van Sjostakovitsj, in zijn eigen arrangement voor piano.

Sjostakovitsj schreef zijn 3de strijkkwartet in 1946. Hij zou berichten tegen Stalin in de muziek hebben verstopt, zoals het dubbelzinnige, ietwat open einde.

De prijzenwinnende Giltburg houdt een blog bij over de hedendaagse concertpraktijk en laat van zich horen in boeiende opiniestukken. Maar bovenal maakte hij voortreffelijke opnames, met muziek van Schumann, Rachmaninov en Beethoven.

Foto © Sasha Gusov

Koop tickets

Maandkalender