december 2018

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

filter op organisatie (binnen december 2018)

1 december 1 dec

Elisa Medinilla (piano) & Frederik Croene (piano): ‘Pianoguide’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Gentse pianisten Elisa Medinilla en Frederik Croene werpen zich op spectaculair repertoire voor twee piano’s, waaronder een minimalistisch werk van Ligeti uit 1976. 

Voor extra speelvreugde delen ze het podium met enkele pianoleerlingen.

Vanuit hun passie voor hedendaagse muziek selecteerden Medinilla en Croene enkele van hun favoriete werken voor twee piano’s. Ligeti’s drieluik uit 1976 is duidelijk verwant met de minimal music van Reich en Riley. Recent werk van Brigitta Muntendorf en Michael Beil voegt aan de dubbele pianopartij live electronica toe.

Beide pianisten zijn ook een enthousiaste gids voor jonge pianoleerlingen. Naast techniek bijbrengen vinden ze het even belangrijk nieuw talent te stimuleren om zelf te creëren. Enkele toffe resultaten hiervan worden door de makers zelf gepresenteerd.

Foto © Marleen Nelen

Koop tickets

2 december 2 dec

Stip (3+)

15u00 - 4hoog - Campo Nieuwpoort - Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

Plots is ze daar, het meisje
Plots is hij daar, een stippel, een spikkel,
een STIP!

STIP geeft, het meisje krijgt.
Maar het meisje wil meer en meer
Dus STIP geeft en geeft, tot...STIP stopt met geven.
Oei? Wat nu?

STIP gaat over niet altijd krijgen wat je wil,
over meer krijgen dan je wenst.
Een non verbale, muzikale, poëtische voorstelling over 
vriendschap, groeien, geven en nemen

Koop tickets

4 december 4 dec

Marc Ribot’s Ceramic Dog

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het Amerikaanse Ceramic Dog van Marc Ribot keert naar de Handelsbeurs terug met de nieuwe plaat YRU Still Here?. 

Met grensverleggende avant-rock maken ze een ludieke vuist tegen hun president. Zet je schrap voor een iconische gitarist in volle furie.

Ceramic Dog’s explosieve cocktail van branie, muziekstijlen, politieke commentaar en absurdistische humor staat garant voor een energieshot van jewelste. 

Van bij hun debuut Party Intellectuals (2008) sloegen ze in als een bom. Nu zijn ze aan hun derde album toe.

Marc Ribot staat bekend voor fenomenaal solowerk en virtuoos spel bij o.a. Tom Waits, Elvis Costello en John Zorn. Samen met bassist Shahzad Ismaily (Secret Chiefs 3, Ben Frost) en drummer Ches Smith (Secret Chiefs 3, Xiu Xiu) is hij met meer gewapend dan populistische retoriek.

foto © Ebru Yildiz

Koop tickets

7 december 7 dec

Axelle Red

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Vijf jaar na haar laatste studioplaat Rouge Ardent lanceert Axelle Red de single ‘Who’s gonna help you’. Het is een opzwepende voorbode van een resem nieuwe poppy oorwurmen.     

In de jaren 90 was Axelle Red met ‘Je t'attends’ en ‘Sensualité’ niet weg te slaan uit de hitparade. Sindsdien zit ze niet stil, met naast muziek maken ook haar engagement als Unicef-ambassadrice. Voor haar nieuwe album Exil trok ze naar de heuvels van Hollywood. Daar werkte ze samen met Laurel Canyon (Eurythmics) en een nieuwe generatie Scandinavische producers. 

In het resultaat zit meer pop en rock dan soul, en ze verkent volop haar stem. 'Met kracht een paar tonen hoger zingen, en toch die 'grain’ houden: dat was de nieuwe uitdaging. Mijn stem is het belangrijkste instrument op de plaat.’

Koop tickets

11 december 11 dec

Beraadgeslagen (cd-release)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Temidden van al hun andere projecten stonden Fulco Ottervanger en Lander Gyselinck er plots met Beraadgeslagen. Het was een uitbundig feestje op Jazz Middelheim 2015. Drie jaar later is het tijd voor hun eerste album. Een verbastering van funk, impro en dolgedraaide ritmes.

Steeds vaker brengen muzikanten verschillende muzikale elementen samen in een eclectische stamppot. Lander Gyselinck (STUFF., LABtrio) en Fulco Ottervanger (De Beren Gieren, Stadt) zijn van nature geneigd om over de muurtjes te loeren.

In Beraadgeslagen mikt het duo op ritmes tussen kraut en kitsch, met kletterende synths en geluidjes die zo weggeplukt lijken uit Mario Bros. Op z’n zotst balanceren ze tussen woeste funk, ontregelde discojazz en robotachtige synthpop. Geinig, goofy en rotaanstekelijk.

Koop tickets

12 december 12 dec

Dadada: Roberto Negro, Émile Parisien & Michele Rabbia

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Jazz is al lang geen exclusief Amerikaans gegeven meer. Daarvan is het Italiaans-Franse trio Dadada het ultieme bewijs. Virtuoos baant het zich een weg door de composities van pianist Roberto Negro. Goed voor een energieke en mysterieuze, haast halsbrekende trip.

Negro bedient zich van een doorgedreven synthese aan stijlen. Of het nu jazz en improvisatie, avant-garde of klassiek is,  alles belandt in dezelfde creatieve blender. Je hoort het ook in zijn andere bands, zoals bij de gebroeders Théo en Valentin Ceccaldi.

Voor Dadada koos Negro sopraansaxofonist Émile Parisien en percussionist Michele Rabbia als sparringpartners. In hun muzikale gehakketak gaan dromerige thema’s en subtiele elektronica hand in hand met bruuske wendingen, polyritmische uitspattingen en andere gekke toeren.

Koop tickets

14 december 14 dec

Oxalys: ‘Appalachian Spring’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Heel wat mooie kamermuziek belandt in de vergeethoek omdat ze geschreven is voor een uitzonderlijke bezetting. Gelukkig is er het Belgische ensemble Oxalys. 

Het hoogtepunt van hun Amerikaanse programma is Appalachian Spring van Aaron Copland voor 13 instrumenten.

Appalachian Spring was oorspronkelijk een ballet. In 1944 ging het in Washington D.C. in première. De hoofdrol was voor Martha Graham, de pionier van de moderne dans. Ingekort tot een suite leidde Coplands melodieuze muziek een succesvol tweede leven. 

Ook het septet Shaker Loops van John Adams vertrekt vanuit dans. ‘Shaker’ verwijst naar de uitzinnige dansen van een religieuze Amerikaanse sekte die haar hoogtepunt kende in de jaren 1850. Het stuk verwierf bekendheid als soundtrack bij de Italiaanse film Io sono l’amore (2009).

Foto © Wim Vaes

Koop tickets

15 december 15 dec

Soiree Harira

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Soirée Harira presenteert net als in de gelijknamige Marokkaanse soep een rijke mix aan muzikale smaken en kleuren. 

Op podium dansen en spelen artiesten die in Gent leven en werken, met elk een andere stijl en culturele achtergrond.

Na een heerlijke warme maaltijd in de foyer komt de concertzaal tot leven. Arabische gezangen wisselen af met West- Afrikaanse percussie, Caraïbische ritmes en hip-hop. Daartussen brengen jonge dansers hedendaagse choreografieën op live muziek.

Of misschien loopt het nog anders, want alles kan en mag op deze vrolijke avond van artistiek en global Gent.

Foto © Rudy Carlier

i.s.m. De Gentse Lente

Koop tickets

16 december 16 dec

Foyer Matinee: Trio Grande

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Naast het Rêve D’Eléphant Orchestra hebben tubist en trombonist Michel Massot en drummer Michel Debrulle met Trio Grande nog een ander geesteskind. Ze spelen een allesomvattende hymne voor het leven in de vorm van inventieve jazz.
Het trio ontstond eind jaren 80 als Trio Bravo, met Fabrizio Cassol (Aka Moon) op sax. Toen de Franse multi-instrumentalist Laurent Dehors hem verving, was de finale naam geboren. Sindsdien blijven ze stoeien met klankkleuren, harmonie en ritmiek. Met een gezonde dosis humor improviseren ze erop los, van hoogtepunt naar hoogtepunt. 

Koop tickets

17 december 17 dec

The Milk Factory

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Bij The Milk Factory is de schoonheid het vertrekpunt. Ze brengen ingetogen en dromerige muziek waar de melodie centraal staat. Zonder al te veel haast neemt dit sextet je met hun nieuwe ep mee op een bedachtzame trip vol verwondering.  

The Milk Factory werd enkele jaren geleden opgericht door gitarist Edmund Lauret (Nordmann) en pianist Thijs Troch (Keenroh, Jukwaa). Ook de rest van het ensemble is actief in de meest uitlopende uithoeken van muziek; van brute noise en vrije improvisatie tot noir-achtige jazzrock en kamerjazz-met-folk. 

Koop tickets

19 december 19 dec

The Bony King of Nowhere: ‘Silent Days’ (cd-release)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

The Bony King Of Nowhere presenteert zijn vijfde plaat Silent Days. Wat begon met rauwe demo-opnames in een koude caravan groeide uit tot een open album dat radicaal breekt met het nauwe keurslijf van de brave popplaat.

Silent Days ontleedt de smart van een gebroken liefde en transformeert die in een weidse klank en intieme teksten. 

Na Wild Flowers (2015) bracht Bram Vanparys een jaar door in een sobere caravan, waar ’s winters de vrieskou tot binnen kroop.

De nood om te maken en te spelen keerde terug, nog vuriger dan voorheen, misschien niet toevallig op het moment dat de liefde verdween. Hij werkte de plaat af in La Patrie, de studio van Koen Gisen, en trad zelf als producer op.

De muziek kreeg verder vorm met drummer Simon Segers en bassist Jasper Hautekiet, aangevuld met pianoklanken van Schntzl-bezieler Hendrik Lasure, zwaarmoedige strijkpartijen van Tim Vandenbergh en blitzbijdragen van Steven De Bruyn, Milan Warmoeskerken en Filip Wauters. 

Dankzij maanden van muzikaal zoeken en experimenteren licht in Silent Days een andere kant van The Bony King of Nowhere op: avontuurlijker, opener en meer eigen. 

Toch klinkt het vijfde album van de Gentenaar ook vertrouwd, dankzij het voldragen ambachtswerk van een echte liedjesschrijver. Silent Days toont een rijpe artiest, bevrijd in zekere opzichten, berustend in andere.

De plaat verschijnt in september bij Unday Records, alwaar het zich kan nestelen tussen de muziek van onder meer Trixie Whitley, Flying Horseman en Millionaire.

In coproductie met Democrazy

Koop tickets

20 december 20 dec

Lynn Cassiers: ‘Yun’ / Giovanni Di Domenico: ‘Insalata Statica’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Lynn Cassiers dwaalt al jarenlang rond in het braakland tussen jazz, improvisatie en elektronica. Haar nieuwe project Yun raakt zowel aan traditie als aan experiment. Dat is ook de favoriete speelzone van de Brusselse Giovanni Di Domenico. Zijn Insalata Statica ligt ergens tussen pop, minimal en jazz.

Als jazzzangeres en elektronica-artieste is Lynn Cassiers een buitenbeentje, op zoek naar rafelige randjes in muziek. Met een rits boeiende persoonlijkheden toetst ze tijdloze standards aan haar eigen gelaagde muzikale taal. Het idee kwam tijdens een verre reis. Vandaar Yun, Chinees voor ‘wolk’. 

Di Domenico speelt zowel in een akoestisch duo met de Japanse gigant Akira Sakata als in kosmische big bands. Insalata Statica ontwikkelde van een melancholisch soloproject tot een breed uitgesponnen liveband. Ideaal voor deze zesdelige suite met subtiel verschuivende harmonieën. 

a JazzLab tour

JazzLab 2.5 brengt een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst.  Vier toonaangevende  muzikanten krijgen vrij spel om een gloednieuw project te lanceren.

Koop tickets

Maandkalender