november 2018

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

filter op organisatie (binnen november 2018)

3 november 3 nov

HUT (3+)

14u00 - 4hoog - NTGent Arca

Een diep in het bos avontuur voor iedereen vanaf 3 jaar


Kleine Zus neemt je mee naar grote broer.
Grote Broer kan alles.
Wonen in een hut.
Praten met konijnen.
Vogels doen fluiten.

Kleine Zus is er graag.
Samen appels rapen.
Wortels schrapen en in één pyjama slapen.
 

Langs een imaginair bospad neemt Kleine Zus (Lotte Diependaele) je mee het woud in. Een wondermooi decor herbergt de hut waar Grote Broer (Nikolas Lestaeghe) woont.

Koop tickets

HUT (3+)

16u00 - 4hoog - NTGent Arca

Een diep in het bos avontuur voor iedereen vanaf 3 jaar


Kleine Zus neemt je mee naar grote broer.
Grote Broer kan alles.
Wonen in een hut.
Praten met konijnen.
Vogels doen fluiten.

Kleine Zus is er graag.
Samen appels rapen.
Wortels schrapen en in één pyjama slapen.
 

Langs een imaginair bospad neemt Kleine Zus (Lotte Diependaele) je mee het woud in. Een wondermooi decor herbergt de hut waar Grote Broer (Nikolas Lestaeghe) woont.

Koop tickets

7 november 7 nov

Dans Dans (re-release)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Na jarenlang aandringen van fans is het zover: Dans Dans brengt haar debuut terug uit. De oorspronkelijke vijfhonderd exemplaren uit 2012 zijn inmiddels gegeerde collector’s items. Bij de reissue hoort een korte maar krachtige tournee met zowel de integrale plaat als een greep uit hun uitgebreid repertoire. 

Toen het titelloze debuut uitkwam, viel Dans Dans op door haar intuïtieve mix van muziekstijlen, de verrassende wijze waarop ze zich andermans muziek eigen maakten en de intensiteit van steeds verrassende live shows.

Er volgden nog drie langspelers, twee live-registraties en concerten op binnen- en buitenlandse festivals. Ook de rest van de wereld begint mee te luisteren naar hun hitsige mix van psychedelische blues en garage jazz. Het wordt een feestje.

Koop tickets

8 november 8 nov

Luka Bloom: ‘Refuge’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Ook al is hij een Ier in hart en nieren, Luka Bloom is ook België en Nederland genegen. Al meer dan 25 jaar verschijnt hij met zijn eerlijke liedjes op onze podia en festivals. 

Zijn laatste album Refuge (2017) is een reactie op het leed in de wereld van vandaag en zijn eigen vlucht in muziek.  

Van het verschijnen van drieluik Riverside (1990), The Acoustic Motorbike (1992) en Turf (1994) tot zijn twintigste plaat Head & Heart (2014); deze singer-songwriter stopt nooit met zijn pure, ongekunstelde muziek. 

Het is de vierde keer dat Luka Bloom het handelsbeurspodium siert. Zijn live reputatie houdt hij ijzersterk. Op deze nieuwe tour speelt hij zowel nieuw als oud werk, zoals steeds zonder setlist.

People at the Cactus Festival in Bruges standing in the pouring rain, singing. Walking onstage at 1 am on a Saturday night at Marktrock in Leuven, after Iggy Pop. I was so nervous; but the audience took care of me.

Koop tickets

9 november 9 nov

Secret Chiefs 3: ‘John Zorn 65’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Al meer dan twintig jaar spreekt Secret Chiefs 3 tot de verbeelding, in steeds wisselende gedaantes. Noem hen gerust de minst grijpbare band uit de avant-garde. In de Handelsbeurs brengen ze ode aan John Zorn, met een greep uit The Book Beriah.  

The Book Beriah telt 92 composities, gaande van luide avant-garde tot een verfijnd strijkkwartet. Zorn sloot er zijn Masada-project rond Joodse muziek mee af. Dat Secret Chiefs bij zo’n eclectische traject betrokken was, hoeft geen verrassing te zijn. Oprichter en gitarist Trey Spruance was al actief in bands als Mr. Bungle en Faith No More en breidde zijn arsenaal uit met zowel filmmuziek, metal, improvisatie als surf.  

In Gent krijg je een zevenkoppig Secret Chiefs te zien. Opmerkelijk zijn violist Eyvind Kang en meesterdrummer Ches Smith, die al in de Handelsbeurs stond met Marc Ribot’s Ceramic Dog.

i.s.m. Sarajevo Jazz festival, Cankarjev Dom Ljubljana, Lantaarn Venster-Rotterdam, November Music -S Hertogenbosch, Victoria Scene -Oslo

Koop tickets

10 november 10 nov

Los Hombros de Hércules

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

María ‘La Serrana’ leerde de finesses van flamenco van zigeunerkoning Farruquito. In Los Hombros de Hércules bouwt ze met haar gekende intensiteit verder op de traditie. 

Een pure voorstelling, met drie dansers en muzikale zwaargewichten.

La Serrana overwon veel obstakels om op het hoogste niveau van Sevilla te kunnen dansen. Nu beweegt ze intens, vinnig en sensueel. Ze brengt een ode aan zowel haar meesters als aan de briljante artiesten die ze bij zich heeft.

Gitarist Luis Amador is de spil van het gezelschap, in de krachtige, ritmische stijl van zijn familie. Hij omringt zich met de geoefende zangers Juan José Amador en Pepe de Pura. Uit de beroemde zigeunerfamilie Farruco zakt ‘El Polito’ af en de lokale gast is danseres Irene Álvarez.

Foto © Inge Kinnet

Koop tickets

12 november 12 nov

The Beauty Queen of Leenane

20u00 - TGdeLINK - NTGent Arca

Wegens het succes van de voorstelling Naamloze gebeurtenis besloten Mathias Sercu en Debbie Crommelinck opnieuw wat vrienden/collega's op te trommelen om samen iets te maken.

Nu spelen Bert Verbeke, Jef Hoogmartens, Debbie Crommelinck en Tim David de voorstelling The Beauty Queen of Leenane van Martin McDonagh. Ze worden geregisseerd door Domien Van Der Meiren. 

Het stuk vertelt het verhaal van een alleenstaande vrouw die nog steeds bij haar moeder, woont. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar en lopen over van jaloezie. Ze gunnen elkaar helemaal niks. Als er op een dag een oude bekende naar het dorp terugkomt en zijn oog op de jonge vrouw laat vallen, is dit het begin van een hoop ellende. 

Een gruwelijke komedie dus, te zien in NTGent Arca. 

Productie: CforUvzw
licht en geluid: Benjamin Provoost
muziek/compositie: Bert Verbeke/Tim David
foto copyright: Selina De Maeyer
vormgeving: Karel Verhoeven
Kostuumadvies: Marta Stoffels
Scenografie: Violette De Laet/Domien Van der Meiren
Scènefotografie: Elisabeth Soetaert

Met dank aan: Mathias Sercu, NTGent, Flup Beys,  't Werkhuys Borgerhout, GC 't Groenendal Merelbeke, de Stad Gent.

Koop tickets

13 november 13 nov

Tetzlaff Quartett (strijkkwartet)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het Tetzlaff Quartett behoort tot de wereldtop, zelfs in combinatie met Christian Tetzlaffs indrukwekkende solocarrière. 

Nieuw repertoire instuderen doen ze slechts enkele weken per jaar. Daarna volgt een exclusieve tournee. Op het programma muziek van Mozart, Sibelius en Bartók.

Het aantal uitmuntende strijkkwartetten kan je vandaag niet meer op twee handen tellen. Velen bereiken een uitzonderlijk technisch en muzikaal niveau. Op deze hoogte onderscheidt het Tetzlaff Quartett zich door een uiterst nauwgezette lezing van de partituur. Het lijkt alsof ze over elke noot hebben nagedacht.

In hun meest geliefde strijkkwartetten van Mozart, Sibelius en Bartók halen deze doorgewinterde muzikanten ongetwijfeld nieuwe lagen naar boven.

Foto © Giorgia Bertazzi

Koop tickets

16 november 16 nov

Lebbis - De Bovengrens

20u00 - Livecomedy.be - NTGent Arca

Lebbis heeft een nieuw programma. De Bovengrens

Jarenlang heeft hij gesprekken gevoerd met goede vrienden bij de open haard, tijdens wandelingen en onder het genot van een versnapering. Gedachten-wisselingen over waar we heen zouden kunnen gaan. Als mensheid. Gewoon. Voorbij eten, veiligheid, onderdak.

Samen met u wil Lebbis op deze avond kijken naar wat we doen, waarom en waar het heen gaat. Een avond onder vrienden. Meanderend over wat vragen. Hij gaat verhalen vertellen. Hij zal dus veel aan het woord zijn. Maar dat kent u wel van hem. Zo'n avond die voelt als een heerlijke maaltijd met vrienden. Hield hij maar nooit op.

Hans Sibbel (1958) is een cabaretier, die als Lebbis in 1989 met Dolf Jansen het VARA Leids Cabaret Festival wint. Met het duo Lebbis & Jansen maakt hij jarenlang Oudejaarsconferences en televisieprogramma’s. Vanaf het jaar 2000 maakt Hans onder de naam Lebbis solotheatervoorstellingen. Als solist heeft Lebbis inmiddels furore gemaakt met zijn programma’s Kingsize, Zwart, Vuur, Het Kwaad, Hoe laat begint het Schieten?, BRANDING, Het grijze gebied en De Paardenpoetser. Voor zijn voorstelling BRANDING wint hij in 2011 De Poelifinario. De  cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

Koop tickets

19 november 19 nov

Foyer Soiree: Gratitude Trio (cd-release)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Bij tenorsaxofonist Jeroen Van Herzeele zindert de geest van jazzicoon John Coltrane nog steeds na. In zijn Gratitude Trio staan lyrische partijen en geïnspireerde improvisaties centraal. Het derde album mikt op een rijk klankenpalet en meeslepende extase. 

Van Herzeele wisselt graag groovy nummers af met uitgesponnen ballads. Nu en dan haalt hij stevig uit. Samen met bassist Alfred Vilayleck en drummer Louis Favre resulteerde dat al in Gratitude (2012) en Alive (2015, El Negocito Records). 

Op de nieuwe plaat Gratitude III introduceert het trio vocals en de EWI, een elektronische sax. Het zorgt voor een geheel van spacy klanken, eindeloze trance en een grote dosis onvoorspelbaarheid.

Foyer Soiree is een concertreeks in de foyer op de derde maandagavond van de maand. Telkens stelt een muzikant of band in intieme kring een nieuw project voor.

Koop tickets

20 november 20 nov

Ballets Confidentiels (dans): ‘All Coming Together’

20u15 - Handelsbeurs

Ballets Confidentiels weekt hedendaagse dans los van het podium met performances in cafés en op drukke pleinen. 

In deze nieuwe creatie gaan ze aan de slag met Coming Together, het minimalistische meesterwerk van Frédéric Rzewski. Stéphane Ginsburgh en Pierre Slinckx zorgen voor de muziek.

Het werk van de Amerikaanse Rzewski heeft bijna altijd een politieke lading. Coming Together schreef hij in 1973, gebaseerd op een poëtisch-filosofische brief van een Amerikaanse gedetineerde. Een langzame spanningsopbouw met na 20 minuten een climax zorgt voor een groots effect. 

In de Handelsbeurs wordt de snelle, repetitieve pianopartij van Coming Together door Johanne Saunier (Rosas) en Ine Claes (joji inc) van een nieuwe choreografie voorzien. Als prelude componeerde Slinckx een werk voor piano, computer en stem. 

Foto © Herman Sorgeloos

Koop tickets

22 november 22 nov

Jazzmeia Horn (zang)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

‘The most talked-about jazz vocalist to emerge since Cécile McLorin Salvant and Gregory Porter both became stars’, schreef The New York Times. Jazzmeia Horn heeft een zweem van legende Sarah Vaughan. Met inventieve herwerkingen, sociale bewogenheid en een flexibele stem zet ze zich op de kaart.

De Texaanse gaat op haar debuut A Social Call aan de slag met een collectie van jazz standards, spirituals en soulvolle R&B. Haar selectie noemt ze ‘een oproep tot sociale verantwoordelijkheid, om stil te staan bij je rol in de gemeenschap.’ Bij deze geïnspireerde boodschap voegt ze tonnen muzikaal talent.

Van Vaughan ontleent Horn een feilloos gevoel voor drama en techniek. Denk verder aan het doorleefde van Betty Carter, het speels-virtuoze van McLorin Salvant en hier en daar wat van Erykah Badu. Een nieuwe ster dient zich aan.

Foto: Jacob Blickens

Koop tickets

23 november 23 nov

Heen en terug, alstublieft ...

20u00 - Compagnie Al Dente - NTGent Arca

HEEN EN TERUG, ALSTUBLIEFT...
een dialoog tussen mensen en muziek

Een man is het al jaren gewoon om alleen op zijn bus te wachten. Gelukkig voeren zijn gedachten hem altijd weg. Op een dag wordt hij onverwachts vergezeld door een jong meisje, maar niet elke gesprekspartner is iemand aan wie je op dat moment nood hebt en niet elke dialoog blijkt even vrijblijvend te zijn...

Het gesprek vormt het uitgangspunt van de muziektheatervoorstelling “Heen en terug, alstublieft...”. Het wordt een dialoog tussen jong en oud, heden en verleden, woord en lied.

Peter Marichael en  Esmeralda Schütz

Koop tickets

Lady Linn & Her Magnificent Bigband

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Al vijftien jaar lang verblijden Lady Linn en haar Magnificent Seven met retakes op swingnummers en soulvolle poppy songs. Tijd voor een feestelijke terugblik, met een uitbreiding naar bigband. Verwacht frisse arrangementen van oude én nieuwe nummers.

De grote doorbraak kwam er in 2009 met de herwerking van ‘I don’t wanna dance’ van Eddy Grant, maar ook aan oude vergeten swing uit de jaren 20 tot 50 gaf het orkest een tweede leven. Daarvoor doken ze in de archieven van Stan Kenton, Duke Ellington en Benny Goodman.

Het resulteerde in swingende platen Here We Go Again (2008) en No Goodbye At All (2011) met erna soulvolle elektropop op High (2014) en Keep It A Secret (2016). Met haar vijfde langspeler (Caroline Music) kijkt Lady Linn terug op haar totale carrière, in deluxe compagnie.

Koop tickets

27 november 27 nov

Vox Luminis (vocaal ensemble): ‘De Bachdynastie’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Johann Sebastian Bach had naast componerende zonen ook oudere verwanten in het vak. Vox Luminis haalt fraaie motetten van hen uit de schaduw. 

Deze ontdekkingen combineren Lionel Meunier en zijn zangers met Jesu meine Freude, het sublieme motet van de bekendste telg van de familie.

Zanger en dirigent Lionel Meunier richtte Vox Luminus op in 2004. Dit Belgische vocaal ensemble gespecialiseerd in repertoire van de 16de tot de 18de eeuw veroverde snel een plaats op de internationale scène. Voor hun opname van motetten van Johann Christoph en Johann Michael Bach ontvingen ze een karrenvracht aan prijzen.

Johann Sebastian Bach schreef zelf slechts zes motetten. Maar hij verzamelde het vocale werk van zijn oudere familieleden, wat een sterke invloed had op zijn latere composities.

Foto © David Samyn

Koop tickets

28 november 28 nov

Sal La Rocca Quartet / Gard Nilssen’s Acoustic Unity

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Bassist Sal La Rocca is één van de stille krachten van de Belgische jazz. Hij treedt naar buiten met zijn kwartet, een pittige combinatie van art-bop en grooves. Drummer Gard Nilssen is een spilfiguur in de nieuwe golf van improvisatoren. Zijn Acoustic Unity heeft het potentieel van een kleine kerncentrale.

La Rocca kreeg het jazzvirus te pakken in de vroege jaren tachtig, waarna hij speelde naast Lee Konitz, Philip Catherine en Dani Klein (Vaya Con Dios). Hij maakte zelfs even deel uit van het legendarische Sun Ra Arkestra. In zijn kwartet omringt hij zich met al even divers volk, van vele markten thuis.

Bij de Noorse Nilssen lopen jazz en rock vaak door elkaar. Met zijn akoestisch trio duikt hij in de freejazztraditie. Live In Europe was het eerste driedelige album dat verscheen bij het toonaangevende platenlabel Clean Feed. Kortom: dit is een van de knallers van vandaag.

a JazzLab tour

Koop tickets

29 november 29 nov

Sam Amidon

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Normaal gezien gaat Sam Amidon via knip- en plakwerk met Amerikaanse traditionals aan de slag. Voor zijn zesde album The Following Mountain begon hij van nul. Vanuit jamsessies destilleerde hij negen nummers waarbij zijn countryfolk bezoek krijgt van serieus wat jazz.

Amidons ontdekkingstocht bracht hem de voorbije jaren van folk naar jazz, kamermuziek en pop, telkens met een spannend resultaat. Op de jams nodigde hij onder andere drummer Milford Graves uit, bekend voor zijn werk in de jaren 60 met jazzlegendes Albert Ayler en Sonny Sharrock.

The Following Mountain (2017) kwam uit bij NoneSuch Records. Samen met zijn vaste compagnon Shahzad Ismaily en producer Leo Abrahams (Brian Eno, Regina Spektor) verbuigt Amidon er oude gebruiken tot eenvoudige toekomstmuziek. 

Koop tickets

Maandkalender