juni 2018

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

filter op organisatie (binnen juni 2018)

2 juni 2 jun

THE LAMB - nine centuries of english vocal music for solace and reflection

20u00 - Vzw Sint Jacobus - Sint-Jacobskerk

"The Lamb is een programma met vocale muziek rond het thema van "het lam, Hij die ons leven heeft gegeven", en tegelijkertijd over het lijden en offeren. Het ensemble cantoLX uit Luxemburg koos een heel gevarieerd programma met vooral oudere muziek van de middeleeuwen en de Renaissance, maar brengt daarnaast ook enkele werken van componisten uit onze tijd. Het programma is een bezinning bij de grote thema's van ons dagelijkse bestaan: leven en dood, afscheid en hoop ... Het is muziek die ons diep vanbinnen raakt, en dit concert werd al verschillende keren met veel succes in het buitenland uitgevoerd." 

 

UITVOERDERS: CantoLx

-Griet De Geyter (sopraan)
-Jonathan De Ceuster (alt)
-Adriaan De Koster (tenor)
-Peter De Laurentiis (tenor)
-Jean-Paul Majerus (bas)

Koop tickets

16 juni 16 jun

Membra Jesu Nostri & Missa Brevis - Dietrich Buxtehude

20u00 - Utopia - Sint Pauluskerk - St. Paulusstraat 22 - 2000 Antwerpen

Het prachtige Membra Jesu Nostri is een van de referentiewerken uit de Noordduitse muziekliteratuur van de 17de eeuw, gecomponeerd door Dietrich Buxtehude.
Deze componist-organist van Deens-Duitse afkomst was destijds een lichtend voorbeeld voor Johann Sebastian Bach.
Op dit concert worden de zeven cantates van de Membra Jesu Nostri gecombineerd met de zelden of nooit uitgevoerde Missa Brevis van dezelfde meester: een buitenkansje voor het muziekminnende oor, dus!

Koop tickets

23 juni 23 jun

De Kortste Nacht met Liesa Van der Aa: ‘Autobahn Utopia’

21u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Onze heidense voorouders hielden er fijne gebruiken op na. Elk jaar tijdens de zomerzonnewende kwamen ze samen voor een uitbundig feest.

Beleef al de uren van de kortste nacht in de Handelsbeurs en blaas de traditie nieuw leven in met long drinks, goed gezelschap en pure muziek van Liesa Van der Aa met One Trick Pony.

Als de nacht valt, komt de concertzaal tot leven. De bar serveert en een aantal grote zitzakken staan klaar om in neer te ploffen. En dan komt de zon op. Lange tafels met eerlijke kost staan klaar om samen te ontbijten, een nieuwe dag lonkt.

Van der Aa inspireert zich voor 'Autobahn Utopia' op de klank en betekenis van ringbanen rond een stad: de autostrade als een ring, gesloten armen die de stad en een volk omarmen, een drone van geweld en rumoer.

Ze brengt compositie en muzikanten in het oog van de storm, daar waar het windstil is.

Illustratie © Juliane Noll

Koop tickets

29 juni 29 jun

MESSE DE NOTRE DAME

20u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

In 1323 werd dichter en componist Guillaume de Machaut secretaris van hertog Jan van Luxemburg, koning van Bohemen, Moravië en Silezië. In die hoedanigheid reisde hij heel Europa rond en werd in 1337 benoemd als kanunnik aan de kathedraal van Reims, de thuishaven van de Franse koningen. Machaut is zonder meer de belangrijkste vertegenwoordiger van de ars nova, de nieuwe meerstemmigheid van de veertiende eeuw.

Naast motetten en hoofse liederen was hij ook auteur van de oudste polyfone mis waarvan elk deel aan dezelfde componist kon worden toegeschreven, de fenomenale Messe de Notre Dame uit de jaren 1360. Barbora Kabatková en de dames van het Tsjechische Tiburtina Ensemble (dit jaar te gast in volledige bezetting) brengen dit absoluut hoogtepunt uit het middeleeuwse meerstemmige repertoire voor het eerst naar Gent in de versie voor vrouwenstemmen en contratenor.

www.tiburtina-ensemble.com

Koop tickets

30 juni 30 jun

MAGNA VOX

15u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

‘Magna Vox’, de ‘verheven stem’ is de aanhef van de gregoriaanse antifoon van het magnificat voor de vespers van St. Lambertus, patroonheilige van de  kathedraal van Luik. Gecomponeerd in de tiende eeuw door Etienne de Liège zou deze ‘hymne van het prinsbisdom Luik’ tot in 1789 een centrale plaats in de erediensten opeisen. Het in Wenen gebaseerde ensemble Cinquecento brengt in dit programma hulde aan het bloeiende muziekleven in en rond de kathedraal van Luik - gelegen aan de huidige Place Saint Lambert - tijdens de renaissance.

Jean Guyot de Chatelet-  alias Johannes Castiletti- die in 1563 te Wenen kapelmeester werd aan het Keizerlijke hof van Maximilian II was ongetwijfeld  belangrijkste componist uit die tijd. Op het programma staan onbekende parels van Castiletti en enkele van zijn voorgangers en tijdgenoten als Adamus da Ponta, Jean de Chaynee, Lambert de Sayve en Johannes de Cleve. Verbonden aan de Luikse kathedraalschool volgden ze Castiletti voorbeeld in dienst van de machtige Oostenrijkse Habsburgers.

www.ensemblecinquecento.com 

Koop tickets

SANCTO MARTINO

17u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

De in Gent geboren zanger en componist Jacob Obrecht (1457/58-1505) verbleef een aantal jaren in Brugge, waar hij mogelijk in 1487 de Missa de Sancto Martino schreef. Als ruggengraat van deze mis gebruikte Obrecht niet minder dan negen verschillende gregoriaanse onderdelen van het officie voor de heilige Martinus van Tours. Het levert een sterk samenhangend en behoorlijk virtuoos geheel op, getuigend van Obrechts uitzonderlijk creatief talent.
 
Dit programma is onderdeel van het project 'To Memling' waarin Psallentes kunstwerken van Hans Memling (1430/40-1494) bezingt. Hier kijken we naar de 'Diptiek van Maarten van Nieuwenhove' uit 1487 —het jaar waarin ook de mis van Obrecht gecomponeerd werd. Maarten van Nieuwenhoven, een vooraanstaande Bruggeling, liet zich door Memling afbeelden als devote Christen, biddend tot de Madonna. Op de achtergrond is zijn patroonheilige te zien, Martinus van Tours.


www.psallentes.com 

Koop tickets

SPEM IN ALIUM

20u00 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

Het bijna mytische veertigstemmige psalmmotet Spem in alium van de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585), is ongetwijfeld één van de meest tot de verbeelding sprekende composities uit de renaissance en misschien wel uit de hele muziekgeschiedenis.
Wilde Tallis niet onderdoen voor zijn Italiaanse collega Alessandro Striggio die hem in London het evenveel stemmen tellende Ecce beatam lucem presenteerde? Of was het motet een verjaardagscadeau voor de veertigste verjaardag van Elisabeth I in 1573? Niemand weet de ware toedracht. Wat blijft is een echte tour de force waarin de componist 40 stemmen over acht vijfstemmige koren verdeelde en daarmee een nooit eerder gehoord klankeffect bereikte.
Even overweldigend als deze unieke compositie is John Sheppards twintig minuten durende zesstemmige motet Media vita. Opgebouwd als een machtige cyclische klankkathedraal transporteert dit werk ons moeiteloos  naar de ijle hoogtes en duizelingwekkende opulentie van de Engelse gotiek.

www.elgrillo.be

Koop tickets

ADIEU / DE PROFUNDIS

22u00 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk


Geïnspireerd door Oscar Wildes controversiële liefdesbrief De Profundis, geschreven tijdens zijn gevangenschap in Reading Gaol, verkennen Catalina Vicens en Servir Antico de liefde van haar donkerste kant: wanneer emotie een gevangenis wordt en de diepten ervan vol verdriet. De teksten van verlatenheid en verlies van de vijftiende-eeuwse Bourgondische chanson-componisten, die in hun welbespraakte stijl op evenwichtige en elegante manier één van de leidmotieven van hoofse poëzie tot uiting brachten, staan in contrapunt met psalm 130 ‘De profundis ‘.
In dit programma gaat Servir Antico ook op zoek naar de invloeden van de Engelse stijl in het Bourgondische chansonrepertoire. Tijdens de overgang van de late Middeleeuwen naar de vroege Renaissance raakten de belangrijkste hoven van Europa met elkaar vervlochten en vormden ze door allerlei allianties een wandtapijt van machtige dynastieën. Parallel aan deze moeizame zoektocht naar succes moesten in de privésfeer andere spanningen opgelost worden. Muziek begeleidde de verstomde klaagzangen met een subtiele polyfonie: de stem van de geliefde die zich vermengt met fluisteringen van verlangen en de bekoorlijke leegte van de nacht.
www.ensembleservirantico.com 
 

Koop tickets

Maandkalender