maart 2018

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

filter op organisatie (binnen maart 2018)

3 maart 3 mrt

Brussels Jazz Orchestra & Tutu Puoane (zang): ‘We have a dream’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Bijna vijftig jaar geleden werd Martin Luther King omgebracht. Het Brussels Jazz Orchestra herdenkt die vreselijke gebeurtenis samen met zangeres Tutu Puoane.
Samen bewerken ze protestsongs uit de pop, rock, soul en jazz.

Jazz en burgerrechten zijn onlosmakelijk verbonden. Billie Holiday, Max Roach, Charles Mingus, John Coltrane en Charlie Haden zijn slechts enkele artiesten die ooit de kans grepen om wantoestanden aan te kaarten.

BJO-leider Frank Vaganée en Tutu Puoane gingen op zoek naar meer sterke stemmen. Ze kwamen terecht bij protestsongs van o.m. Nina Simone, Stevie Wonder, Marvin Gaye en Donny Hathaway.

Geniet van de muzikale weelde van een van de meest gelauwerde bigbands ter wereld en hun frequente metgezel, goed voor een memorabele avond met een boodschap.

foto © Rudy Carlier

Koop tickets

15 maart 15 mrt

Natacha Kudritskaya

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Rameau-opname van pianiste Natacha Kudritskaya is er een om altijd binnen handbereik te hebben. De Oekraïense Parisienne verblufte met haar gecontroleerde en tegelijk expressieve vertolking van Franse barokmuziek op een hedendaagse piano.

Voor haar concert in Gent vult ze Rameau aan met recente composities voor klavecimbel.

‘Heiligschennis’, riep Alain Planès toen Kudritskaya als 19-jarige Rameau op een moderne piano speelde. Wat voor haar leraar enkel denkbaar was op klavecimbel, leidde in 2012 voor haar tot een doorbraak. In de Handelsbeurs trekt ze de lijn door met composities voor klavecimbel van Ligeti en Jean Françaix.


Vanuit Parijs volgt Kudritskaya de politieke situatie in thuisland Oekraïne op de voet. Ze geeft er wel concerten, maar als kunstenaar kun je er niet floreren. Tussen de vele Franse pianisten verwierf ze met intelligente programma’s haar eigen plek.

Koop tickets

16 maart 16 mrt

Three Men in a Boat / Mopo

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Three Men in a Boat verenigt drie kleppers van de Belgische muziek. Accordeonist Philippe Thuriot, bassist Kristof Roseeuw en drummer Lionel Beuvens duiken in hun bontgekleurde repertoire.

Het Finse trio Mopo van de opvallende saxofoniste Linda Fredriksson speelt al even kleurrijk; krachtige jazz, een exotische inslag en wat absurde humor.

Thuriot en Roseeuw komen elkaar al jaren tegen. Ze concerteerden met saxofonist Ellery Eskelin, reisden samen door Senegal en speelden in het radioKUKAorkest, dat Roseeuw op vraag van Klara samenstelde.
Samen met drummer Lionel Beuvens brengen ze nieuw en oud werk.


Mopo is na acht jaar en drie albums geen onbekende meer in het Europese jazzcircuit. Met hun eclectische sound, volgens hen beïnvloed door ‘jazz, 70s punk and the Finnish nature’, maken ze steevast indruk.

Fredriksson herinnert aan het stuntwerk van Roland Kirk, terwijl de ritmesectie tekent voor een woelige ondergrond.
i.s.m. JazzLab Series

foto © Thomas Geuens

Koop tickets

23 maart 23 mrt

Myra Melford’s Snowy Egret

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Amerikaanse pianiste Myra Melford leidde de voorbije jaren enkele prachtige bands op de wip tussen kamermuziek en jazz. Voor haar recentste project Snowy Egret doet ze een beroep op enkele creatieve zwaargewichten.

Inspiratie vond ze bij de Uruguayaanse auteur Eduardo Galeano. Het resultaat klinkt open, contemplatief en verkennend.

In de oorspronkelijke multimedia-performance Language Of Dreams werd Melfords kwintet vergezeld van een Butoh-danser, video-artiest en zangeres. Snel werd duidelijk dat de muziek ook op zich kon staan.

Vanuit de Zuid-Amerikaanse inspiratie belanden ze zoveel verder dan de klassieke latin jazz.

De muzikanten zijn dan ook gepokt en gemazeld. Kornettist Ron Miles speelde met Bill Frisell en Jason Moran. Liberty Ellman en Stomu Takeishi zijn bekend van bij Henry Threadgill. Tyshawn Sorey is een van de meest eigenzinnige drummers van zijn generatie.

foto © Bryan Murray

Koop tickets

24 maart 24 mrt

Roel Dieltiens & Wibert Aerts

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Door het uitbreken van WO I moesten Kodály en Bartók tijdelijk stoppen met het verzamelen van volksmuziek. Na een van hun laatste uitstapjes naar het Hongaarse platteland schreef Kodály zijn magistrale duo voor viool en cello.

Roel Dieltiens en Wibert Aerts brengen naast dit expressieve werk solo en duo repertoire van Hongaarse en Tsjechische tijdgenoten.

Ligeti schreef zijn vroege composities nog in Bartókiaanse stijl. In het communistische Hongarije viel dat niet in goede aarde: de publicatie van zijn solosonate voor cello uit 1953 werd verboden.

In 1956 vluchtte hij naar Oostenrijk. Pas 20 jaar later werd deze sonate voor het eerst uitgevoerd.


Ook zijn leraar Veress week uit, naar Zwitserland. Hun Tsjechische collega Martinů werd Amerikaans staatsburger.

Geen van deze componisten keerde na de Koude Oorlog nog terug, maar het muzikale erfgoed van hun thuisfront is hen altijd blijven voeden.

Koop tickets

Maandkalender