januari 2018

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

filter op organisatie (binnen januari 2018)

6 januari 6 jan

Koning zonder schoenen 3+ Deluxe

16u00 - 4hoog - NTGent Schouwburg

Er was eens…Een koning.
Een koning met een gouden kroon.
Op een gouden troon. Met een gouden mantel.
Hij had wel 100 paarden.
Hij had ook 1000 knechten.
En zelfs 1000 X 1000 vrienden.
De koning had alles om blij te zijn.
En toch was hij verdrietig...


Een voorstelling over verdriet, hoop en geluk.
Over geven en krijgen en dat rijkdom veel meer is dan rijk zijn.

De Koning Zonder Schoenen is een echte 4Hoog klassieker met een succesvolle tournee van 9 jaar doorheen Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk, Nederland en Zwitserland. Het decor en de kostuums zijn geïnspireerd op het oeuvre van kunstenaar René Magritte. 


CREDITS

Spel: Steve De Schepper, Frans Van der Aa of Peter Pype en Saskia Verstiggel of Tineke Caels of Loes Carrette
Regie: Frans Van der Aa
Decor en kostuums: Kathleen Moers & Frans Van der Aa
Muziek: Helder Deploige
Tekst: Raf Walschaerts
Foto's: Jeroen Vanneste 

Voor MAGRITTE RENE FRANCOIS GH : © Ch. Herscovici – SABAM Belgium 2016

Koop tickets

12 januari 12 jan

Happy New Year I

20u00 - MIRY Concertzaal presenteert - MIRY Concertzaal

International Opera Academy

Goed begonnen is half gewonnen, zeggen ze. Bij een nieuw jaar hoort dan ook vitale muziek, precies het genre waar de jongelui van de International Opera Academy een patent op hebben. Begeleid door pianiste Nina Sené brengt dit uitgelezen gezelschap een greep uit het lekkerste dat opera te bieden heeft. Het is de eerste keer dat deze beloftevolle studenten zich aan het Gentse publiek presenteren en ze hebben het dan ook meer dan ooit op uw hart gemunt. Leun dus achterover in het pluche en laat je verwennen met elegante belcantomelodieën en vocale acrobatiek. Zoete koek met bubbels, januari waardig.

Koop tickets

15 januari 15 jan

Zuiderse dromen

20u00 - MIRY Concertzaal presenteert - MIRY Concertzaal

Ann Cnop, Jeroen Billiet, Sergei Istomin & Luc Devos

Dat de opwarming van de aarde een halt moet toegeroepen worden, daar zijn de doctorandi van de School of Arts het wel over eens. Maar met hun zuiders programma zou het op deze januaridag toch wel eens ‘warm voor de tijd van het jaar’ kunnen worden. Een componist als Joaquín Turina zat het Spaans vanzelfsprekend in het bloed. De Belg Auguste Dupont had enkel zijn voornaam mee. Toch zocht ook hij inspiratie bij het Iberische schiereiland, meer bepaald voor zijn… gondellied. Ach, de Spaanse cellist Gaspar Cassadó dan was de auteur van een aantal geslaagde muzikale pastiches. Die kennis van oude compositietechnieken kwam hem goed van pas in zijn cellosonate in ‘stile antico spagnuolo’. Het laatste woord is voor Harlekijn, die vreemde snuiter uit de commedia dell’arte. De van het eiland Mauritius afkomstige Francis Thomé voerde hem ten tonele in spitante balletmuziek.


F. Mendelssohn-Bartholdy
(1809-1847)
— Nocturne uit Midzomernachtsdroom,
op. 61
(arr. voor vier hoorns)
J. Turina Pérez (1882-1949)
— Vioolsonate nr. 2
‘Espagnola’, op. 82
A. Dupont (1827-1890)
— Andante barcarolle
(sur un chant espagnol)
G. Cassadó (1897-1966)
— Sonata nello stile antico
spagnuolo voor cello en piano
F. Thomé (1850-1909)
— Les noces d’Arlequin
voor viool, hoorn en piano

Koop tickets

19 januari 19 jan

HAPPY NEW YEAR II

20u00 - MIRY Concertzaal presenteert - MIRY Concertzaal

Big Band Conservatorium o.l.v. Lode Mertens

Een opgeblazen gevoel na de kerstdagen en ook nog verkouden? Kom je dan warmen aan andermans geblaas. De bigband van het Conservatorium jaagt de kille januarilucht door zijn longen en voegt er een stevige dosis graden Celsius aan toe. Koolstofdioxide klonk nog nooit zo swingend. Een lustig requiem voor de sneeuwman dus en een koperwarm welkom aan lengende dagen. Lode Mertens leidt de zaak vinger knippend in goede banen. Docenten-solisten Pierre Vaiana, Bart Defoort en Tuur Florizoone zorgen voor vuurwerk.

Koop tickets

21 januari 21 jan

Foyer Matinee: Stephane Ginsburgh

11u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Brit Anthony Burgess werd beroemd door de verfilming van zijn boek A Clockwork Orange door Stanley Kubrick. Naast auteur en vertaler was hij ook componist. Ter ere van de 300ste verjaardag van Bach schreef Burgess in 1985 The Bad-Tempered Electronic Keyboard. 

De Brusselse pianist Stephane Ginsburgh zal de eerste zijn die deze cyclus op cd opneemt. Op de eerste Foyer Matinee van 2018 combineert hij Burgess' werk met preludes en fuga’s van Sjostakovitsj, eveneens geïnspireerd op Bach. 

Koop tickets

22 januari 22 jan

Foyer Soiree: Winterreise

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Tijdens deze Foyer Soiree wagen twee rockmuzikanten zich aan een van de monstres sacrés der klassieke liedkunst. Vanuit een gezamenlijke liefde zetten accordeonist Adriano Cominotto en zanger Pieter-Jan De Smet de allerdonkerste van Schuberts liederencycli naar hun hand. 

Winterreise is een melancholisch aangrijpende trip. Waren Schubert en woorddichter Wilhelm Müller singer-songwriters avant la lettre? Met veel respect voor de originele partituur en haar lyrisch-poëtische kwaliteiten tasten De Smet en Cominotto de mogelijkheden van de compositie af. Ze werpen een nieuw licht op klassieke repertoire met de piano des pauvres en de niet-klassieke stem.

Voor de kenners is het een verrijking, zeker een verrassing. Voor de niet-kenners een ontdekking. En voor de uitvoerders ? Een engagement en eerbetoon, weliswaar in een iets rauwere versie.

"Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh'ich wieder aus" uit Winterreise.

Koop tickets

23 januari 23 jan

Kameleon op het klavier

20u00 - MIRY Concertzaal presenteert - MIRY Concertzaal

Keiko Shichijo

Manusje-van-alles, zo mag je Keiko Shichijo wel noemen. Klavecimbel, pianoforte of romantische vleugel, ze draait er haar hand niet voor om. Wat
haar repertoirekeuze betreft, legt ze een gelijkaardige veelzijdigheid aan de dag. Klavierreuzen Scarlatti en Mozart krijgen het mystieke gezelschap van de Armeense priester-componist Komitas Vardapet. Deze ‘Bartók van de Kaukasus’ liet de wereld een merkwaardig oeuvre na waarin religie,
volksliedjes en klassieke elementen de boventoon voeren. Shichijo richt haar pijlen verder op de ietwat miskende Catalaanse toondichter Mompou (de laatste klinker uitspreken als in ‘lauw’), waarmee we eens te meer in mediterraanse sferen zijn aanbeland.


D. Scarlatti (1685-1757)
— Klaviersonates (selectie)
W. A. Mozart (1756-1791)
— Pianosonate nr. 11 in A, KV 331
Komitas Vardapet (1869-1935)
— 7 Songs
— 6 Dances
— Msho Shoror
F. Mompou (1893-1987)
— Charmes

Koop tickets

24 januari 24 jan

Depedro

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Spaanse singer-songwriter Jairo Zavala is een ware globetrotter. Hij laat zich met zijn trio Depedro al reizend inspireren.

Voor hun vijfde album El Pasajero (2016) maakt hij een doortocht door Senegal, maar ook Latijns-Amerikaanse, Aziatische en mediterraanse vibes krijgen een plaats in zijn zomerse muziek. Voor liefhebbers van M. Ward, Iron and Wine, Los Lobos, Neko Case en Calexico.

Naast zijn trio maakt Zavala deel uit van de bekende Amerikaanse indierockband Calexico. Voor zijn eigen projecten is het reizende aspect een constante.

El Pasajero vond haar oorsprong in de documentaire Casamance, waarin hij een Senegalese griot volgt van Dakar tot Casamance, met een soundtrack van Afrikaanse soul, rock en rumba.

We started this journey with the excuse of following the tracks left by the great late griot Lamine Konté. Our journey was through Senegal on our way to Casamance where, unbeknownst to us, its magic was expecting us.

Koop tickets

25 januari 25 jan

Alexander Melnikov

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Moderne vleugel of pianoforte? De Russische pianist Alexander Melnikov kent beide werelden door en door. Voor dit recital omringt hij zich met drie klavieren.

Aan de hand van bekende werken uit de pianoliteratuur toont hij het karakter van elk instrument. Wat zijn de uitdagingen en verschillen in articulatie, pedaalgebruik en dynamiek?

Buikgevoel, intelligentie, pianistieke perfectie en een gezonde dosis eigenzinnigheid, het zijn maar enkele eigenschappen waarmee Melnikov telkens weer de aandacht grijpt.


Na zijn studies bij Elisso Wirssaladze ontdekte hij via Andreas Staier de meerwaarde van de pianoforte. In de Handelsbeurs bespeelt hij afwisselend een moderne Steinway, een gerestaureerde Alois Graf en een Sebastien Erard.

Wat maakt ze net zo bijzonder of lastig? Melnikov legt het met plezier uit.

Koop tickets

26 januari 26 jan

Mendoza & Van Haegenborgh / Rawfishboys

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Pianisten Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza lieten zich door Bach inspireren tot eigen exploratie.

Bassist Brice Soniano en rietblazer Joachim Badenhorst doen spontaniteit en poëzie fascinerend dansen. Ergens tussen jazz, klassiek, improvisatie of bricolage.

Met elk een verschillende achtergrond verkennen Van Haegenborgh en Mendoza een gedeelde fascinatie: Bach. Kurtágs transcripties van Bach voor quatre mains dienden als springplank voor eigen werk, zowel gecomponeerd als geïmproviseerd.

Het resultaat is iele, soms nukkige en altijd eigenzinnige muziek tussen barok en vrije verbeelding. Ontroerend mooi.

Badenhorst en Soniano waren tijdens hun opnamesessie zo geïnspireerd dat ze genoeg materiaal hadden voor twee albums. Die bevatten weinig kant-en-klare songs.

Muziek als auditieve puzzel, waarbij de stukjes niet noodzakelijk in elkaar passen, maar steeds zorgen voor verrassingen.

i.s.m. JazzLab Series
foto © Geert Vandepoele

Koop tickets

27 januari 27 jan

Januariconcert Akademos

20u00 - VZW Akademos - MIRY Concertzaal

Het Amateursorkest Akademos onder de leiding van hun dirigent Marc Sierens brengt op 27.01.2017 om 20.00 u in de Miryzaal te Gent:

-De Tragische Ouverture op.81 van Johannes Brahms

-Concertstuk voor hobo en orkest van Julius Rietz – soliste Anne-Leen Ghevaert

-De Symfonie nr.4 in e opus 98 van Johannes Brahms

De klassieke school viert hoogtij bij deze twee tijdsgenoten. Johannnes Brahms, gekend als koppig, nors, doch terzefdertijd ook zacht en empatisch, is een vat vol uitbarstende emoties welke hij giet in uiterst klassiek gestroomlijnd kader, dat scrupuleus door hem gehanteerd wordt. Doch ook Julius Rietz verkoos het classicisme. Met deze prachtige composities, in de Miryszaal te Gent, gebracht door het gedrevene Amateursorkest Akademos onder de passionele, flamboyante doch professionele leiding van Marc Sierens, met als soliste Anne-Leen Ghevaert, jarenlang eerste hobo in dit orkest,  kan dit concert enkel als een aanrader bestempeld worden. 

Koop tickets

Kraakpand

21u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Kraakpand is een intieme avond waarop vier bands afwisselend hun songs brengen. Artiesten uit heel de wereld staan samen op één podium. De presentator van dienst leidt alles in goede banen.

De line-up van deze editie wordt later bekend gemaakt.

Koop tickets

Maandkalender