december 2017

maandag ma dinsdag di woensdag wo donderdag do vrijdag vr zaterdag za zondag zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

filter op organisatie (binnen december 2017)

1 december 1 dec

Armida Quartett & Jörg Widmann

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het Armida Quartett had een droom: samen met Jörg Widmann het klarinetkwintet van Carl Maria von Weber spelen. Deze bleek wederzijds.

Dit kwintet voor strijkers en klarinet uit 1815 leeft in de schaduw van beroemde tegenhangers van Brahms en Mozart, maar is absoluut het ontdekken waard.

Als Jörg Widmann een lievelingscomponist moet kiezen, dan is het Mozart. Intussen is deze Duitse muzikant en componist zelf goed op weg om uit te groeien tot het wonderkind van zijn generatie.

Met duivelse dissonanten gaat hij in zijn Jachtkwartet verder dan het louter verklanken van jachtmotieven. Op het einde jagen de drie anderen de cellist achterna met de dood tot gevolg.

Minder bloederig maar even briljant is Von Webers klarinetkwintet. Dankzij de virtuoze solopartij kan Widmann zich hier laten gelden als excellent klarinettist. Zijn bedje wordt gespreid door het jonge Duitse Armida Quartet, dat zich op de kaart zet met gedurfde programma’s.

Koop tickets

6 december 6 dec

Marc-André Hamelin

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Het liefst laat de Canadees Marc-André Hamelin zich leiden door de onbetreden paden van de pianoliteratuur. Hij gaat op zoek naar minder bekende composities uit de late 19de- en vroege 20ste eeuw, bij voorkeur de meest uitdagende. Zo introduceert hij de Russische componist Feinberg.

Dankzij Hamelin kwam muziek van de Russen Godowsky, Kapustin en Ornstein in de platenzaak terecht. In Gent plaatst hij stevig werk van Beethoven en Schumann naast pianosonates van Feinberg.

Samuel Feinberg verwierf vooral bekendheid als de allereerste uitvoerder in de Sovjet-Unie van Bachs Wohltemperiertes Klavier. Deze Jood kreeg tijdens Stalins regime een reisverbod opgelegd, waardoor zijn muziek buiten de grenzen onbekend bleef.

Deze ‘muzikale erfgenaam van Skrjabin’ componeerde twaalf pianosonates, drie pianoconcerto’s en een dikke bundel Russische liederen, maar veel composities gingen verloren.

Koop tickets

7 december 7 dec

Potter, Taborn & Harland

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Bij aanstormend jazztalent vraag je eerst bij wie ze al speelden. Sommige broodheren zijn immers meer dan een welluidende referentie, ze zijn een leerschool.

Chris Potter, Craig Taborn en Eric Harland verhuisden al even naar die kant van het veld. Het zijn meesters van het genre, stuk voor stuk deel van de Premier League van de moderne jazz.

De lijst met muzikanten waarmee zij speelden is behoorlijk imposant: van Charles Lloyd, Dave Holland, Roscoe Mitchell en Dave Douglas tot Paul Motian, Jason Moran en Jim Hall. Uiteindelijk belandden ze samen in 2013 op Potters gelauwerde album The Sirens.

Potter is een autoriteit op de tenorsax, naast Joe Lovano zowat de meest gezaghebbende van zijn generatie. Taborn is een uitzonderlijk begaafde, misschien wel visionaire artiest die stap voor stap zijn speelzone verbreedt.

Aangevuld door de haast telepathisch musicerende Harland, beschikken ze over een eindeloos potentieel om te ontginnen.

Koop tickets

9 december 9 dec

Soirée Harira

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Soirée Harira presenteert net als in de gelijknamige Marokkaanse soep een rijke mix aan muzikale smaken en kleuren. Op podium dansen en spelen artiesten die in Gent leven en werken, met elk een andere stijl en culturele achtergrond.

Een vrolijke avond

Na een heerlijke warme maaltijd in de foyer komt de concertzaal tot leven. Arabische gezangen wisselen af met West-Afrikaanse percussie, Caraïbische ritmes en hip-hop. Daartussen brengen jonge dansers hedendaagse choreografieën op live muziek.

Of misschien loopt het nog anders, want alles kan en mag op deze vrolijke avond van artistiek en global Gent. 

i.s.m. De Gentse Lente
foto © Rudy Carlier

Koop tickets

12 december 12 dec

Gli Incogniti & Amandine Beyer : ‘Teatro alla moda’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

In 2015 maakte violiste Amandine Beyer een prachtige opname van Vivaldi’s soloconcerto’s. Met haar ensemble Gli Incogniti koppelt ze virtuositeit aan een duizelingwekkende levendigheid.

Met zowel bekend als nooit eerder opgenomen werk schetsen ze een mooi portret van Vivaldi als theatraal componist.

De Venetiaanse componist Benedetto Marcello publiceerde zijn satirische pamflet ‘Il teatro alla moda’ in 1720. Hij trok van leer tegen de gekte van de opera, tegen de virtuositeit van de vocale en instrumentale solisten en tegen de ‘voorspelbaarheid’ van vele componisten.

Gli Incogniti adopteert de titel van het pamflet en bewijst met Vivaldi’s dynamische vioolconcerto’s juist het tegendeel. Zijn muziek is na zo’n driehonderd jaar nog altijd goed voor een injectie adrenaline.

Koop tickets

14 december 14 dec

Spinvis / support: Aeham Ahmad

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Trein Vuur Dageraad. Het lijken drie willekeurige woorden, maar bij Erik de Jong is niets minder waar. Spinvis stelt in dertien nieuwe nummers de vraag in hoeverre het leven door toeval is bepaald. Na de festivals volgt de intieme clubtournee van deze nieuwe klassieker in je platenkast.

In het voorjaar tourde Spinvis met zijn nieuwe album én een vernieuwde band door Nederland. Eén keer kwam hij langs in België, met een uitverkocht concert in de Ancienne Belgique. Nu brengt de muziek hem naar Gent.

Aeham Ahmad
Als support speelt de Palestijns-Syrische Aeham Ahmad piano. In 2015 werd hij wereldberoemd als ‘pianist in het puin’ in de Syrische burgeroorlog.

Koop tickets

15 december 15 dec

Ben Sluijs Quartet / 1982

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Ben Sluijs beschikt over de mooiste altsaxklank van de Lage Landen. Met zijn nieuwe jazzkwartet geeft hij een zoveelste fraaie invulling aan zijn bekende elegantie.

Ook het Noorse trio 1982 houdt zich op in de breekbare marge van de geïmproviseerde muziek. Raffinement troef met een ongebruikelijke instrumentatie en haast sacraal minimalisme.

Sluijs maakte in het verleden al grote sier met kompanen als Erik Vermeulen, Eric Thielemans en Jeroen Van Herzeele. Voor zijn nieuwste kwartet hees hij pianist Bram De Looze, bassist Lennart Heyndels en veteraan Dré Pallemaerts aan boord.

Hun debuut op Jazz Middelheim maakte meteen duidelijk dat hij als geen ander finesse en lyriek combineert.
Met viool, Hardanger fiddle, drums en harmonium creëert 1982 een unieke sound. Al tien jaar bewandelen Nils Økland, Sigbjørn Apeland en Øyvind Skarbø de grens tussen sacraal minimalisme, sferische improvisatie en gedeconstrueerde volksmuziek.

Mijmermuziek die de oren doet spitsen.

i.s.m. JazzLab Series
foto © Cees van de Ven

Koop tickets

Maandkalender