23 februari 23 feb

Credo in US —Slagwerkklas Conservatorium Gent

20u00 - Miry Concertzaal - Biezekapelstraat 9 - 9000 Gent

Naar jaarlijkse gewoonte vergast de slagwerkklas van het Koninklijk Conservatorium / School of Arts Gent u op een recital met – hoe kan het ook anders – een veelheid aan percussie-instrumenten als de protagonisten. Het programma is deze keer inhoudelijk opgehangen aan componisten die geïnspireerd werden door de vertegenwoordigers van de Tweede Weense School zoals Schönberg en Webern. MIRY Concertzaal wordt naar goede gewoonte omgetoverd tot een labyrint van percussieve klanken van divers pluimage.


J. Cage (1912-1992)

– Credo in US
– Amores voor prepared piano en percussie


W. Rihm (1952)

– Tutuguri VI ‘Kreuze’ voor zes percussionisten


L. Nono (1924-1990)

– Con Luigi Dallapiccola voor zes percussionisten en live electronics

 

Wim Konink - artistieke leiding

Koop tickets

23 februari 23 feb

Quatuor Ébène (strijkkwartet)

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Quatuor Ébène zit niet verlegen om een tegenstelling. Met gevoelige interpretaties van het klassieke repertoire en ook excursies richting popmuziek groeide het Franse kwartet inmiddels uit tot een gevestigde waarde.

Ze kiezen voor de vindingrijkheid van Mozart, het tragische van Beethoven en de kleurenpracht van Ravel. Kortom: een trip langs drie eeuwen strijkkwartet.

Beethoven hield zijn Seriosokwartet eerst verborgen voor het publiek. Misschien omdat Napoleon het hem in Wenen moeilijk maakte? Of was het werk zijn tijd te ver vooruit? Het is tot op vandaag voer voor discussie. Wel zeker is dat het opus 95 een van zijn kortste, krachtigste en meest experimentele kwartetten is.

Ravels enige strijkkwartet is niet minder emotioneel geladen, zij het wat conventioneler qua opzet. Alleszins een kolfje naar de hand van het Quatuor Ébène, dat met zijn opname van dit werk tal van prijzen in de wacht sleepte.

Niet minder indrukwekkend was trouwens hun Mozart-cd. Met het KV 421 illustreerden ze onberispelijk dat deze partituur tot de hoogtepunten van ‘s mans oeuvre gerekend moet worden.

Pierre Colombet (viool), Gabriel Le Magadure (viool), Adrien Boisseau (altviool), Raphaël Merlin (cello)

Koop tickets

25 februari 25 feb

Dona Rosa

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Dona Rosa zingt de fado rechttoe rechtaan. Jarenlang leidde ze als blinde zangeres een armoedig bestaan in de straten van Lissabon. Van geliefd volksfiguur groeide ze inmiddels uit tot een van de gekendste fadozangeressen internationaal.

Door het leven getekend dringt ze door tot de kern van de fado. Dat doet ze samen met het publiek in de duisternis. Want wie niet ziet, hoort beter.

Dona Rosa’s verhaal lijkt wel een hedendaags sprookje. Toen de Weense tv-producer André Heller in 1999 een fadozangeres zocht, herinnerde hij zich Rosa’s pure stem van op vakantie jaren voordien.

Hij verzette hemel en aarde om haar op te sporen en veranderde daarmee haar leven. Vier albums later toert Dona Rosa nu wereldwijd.

Een eenvoudige triangel en een stem, meer had deze fadorots in de branding al die jaren aan de kant van de weg niet nodig. Nu vullen de accordeon, gitaar en percussie haar manier van fado zingen aan en wisselen volledige duisternis en projecties van geheime plaatsen uit Lissabon elkaar af.

Dona Rosa (zang), Raul Abreu (gitaar), Inês Vaz (accordeon)

Koop tickets

2 maart 2 mrt

Muziek met bovenleiding —BLATTwerk

20u00 - Miry Concertzaal - Biezekapelstraat 9 - 9000 Gent

Van Pierre Henry over Karlheinz Stockhausen, van Electric Miles Davis tot Avicii….muziek met behulp van elektronica is van alle tijden. Geen bezwete lijven of snoeiharde beats echter tijdens dit project, eerder een eerlijke poging tot een contrastrijke confrontatie. Enkele coryfeëen, al dan niet uit hun comfortzone getrokken (Jeroen D’Hoe, Petra Vermote en Dirk Brossé), gaan in dialoog met een paar van de betere piepjonge componisten/studenten in werk voor akoestische instrumenten en elektronica.

Bliep, bliep, Major Tom calling ground control…..


BLATTwerk
creatie-ensemble Conservatorium Gent

Piet Van Bockstal - artistieke leiding

Koop tickets

2 maart 2 mrt

Flying Horseman: ‘AIR’

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

‘Hun metropolitische grootstadsblues kleurt dieprood en inktzwart’, aldus KnackFocus over Flying Horsemans laatste plaat Night Is Long. Ze bekroonde ze meteen ook tot beste Belgische album van 2015.

Nu werken Bert Dockx en de zijnen aan een nieuw project, ongetwijfeld weer goed voor een bloedstollend mooie luisterervaring. Wees erbij voor de Gentse première.

Meer dan ooit lijkt Flying Horseman op een zeskoppig organisme met één hartslag en één zenuwstelsel. De komende periode gaan ze verder aan de slag met onverwachte klankkleuren, verrassende songstructuren en vreemdsoortige invloeden.

Soms onheilspellend, huilend naar de volle maan of verdwalend in een door John Carpenter geënsceneerde ochtendmist, een andere keer krullend rond een glas korrelige Ry Cooder-blues of zich verliezend in een bezwerende Afrikaans dans: Flying Horseman kruipt met zijn nachtblues als een sluipend gif onder je vel. Verwacht je aan exotische grooves, claustrofobische postpunk, gotische americana en kosmische improvisaties.

Bert Dockx (zang, gitaar), Milan Warmoeskerken (gitaar), Alfredo Bravo (drums, percussie), Loesje Maieu (zang, synth, percussie), Martha Maieu (zang, synth, percussie), Mattias Cré (bas)

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender