29 juni 29 jun

Meer Stemmig Gent : Festivalpas

0u00 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

Geldig voor de concerten op vrijdag 29 juni om 20.30 uur en zaterdag 30 juni om 15.30 - 17.30 - 20.00 en 22.00 uur 

Meer Stemmig Gent
DAG VAN DE POLYFONIE
ZEVENDE EDITIE
 
"Het stemmigste festival van Gent!"
Sint-Machariuskerk & Sint-Baafsabdij
vrijdag 29 juni 2018
Openingsconcert: Tiburtina Ensemble
 
zaterdag 30 juni 2018
Cinquecento - Psallentes - El Grillo - Servir Antico

 

www.meerstemmiggent.com

Koop tickets

29 juni 29 jun

MESSE DE NOTRE DAME

20u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

In 1323 werd dichter en componist Guillaume de Machaut secretaris van hertog Jan van Luxemburg, koning van Bohemen, Moravië en Silezië. In die hoedanigheid reisde hij heel Europa rond en werd in 1337 benoemd als kanunnik aan de kathedraal van Reims, de thuishaven van de Franse koningen. Machaut is zonder meer de belangrijkste vertegenwoordiger van de ars nova, de nieuwe meerstemmigheid van de veertiende eeuw.

Naast motetten en hoofse liederen was hij ook auteur van de oudste polyfone mis waarvan elk deel aan dezelfde componist kon worden toegeschreven, de fenomenale Messe de Notre Dame uit de jaren 1360. Barbora Kabatková en de dames van het Tsjechische Tiburtina Ensemble (dit jaar te gast in volledige bezetting) brengen dit absoluut hoogtepunt uit het middeleeuwse meerstemmige repertoire voor het eerst naar Gent in de versie voor vrouwenstemmen en contratenor.

www.tiburtina-ensemble.com

Koop tickets

30 juni 30 jun

Meer Stemmig Gent : Dagpas

0u00 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

Geldig voor alle concerten op zaterdag 30 juni om 15.30 - 17.30 - 20.00 en 22.00 uur 

Meer Stemmig Gent
DAG VAN DE POLYFONIE
ZEVENDE EDITIE
 
"Het stemmigste festival van Gent!"
Sint-Machariuskerk & Sint-Baafsabdij
 
zaterdag 30 juni 2018
Cinquecento - Psallentes - El Grillo - Servir Antico

 

www.meerstemmiggent.com

Koop tickets

30 juni 30 jun

MAGNA VOX

15u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

‘Magna Vox’, de ‘verheven stem’ is de aanhef van de gregoriaanse antifoon van het magnificat voor de vespers van St. Lambertus, patroonheilige van de  kathedraal van Luik. Gecomponeerd in de tiende eeuw door Etienne de Liège zou deze ‘hymne van het prinsbisdom Luik’ tot in 1789 een centrale plaats in de erediensten opeisen. Het in Wenen gebaseerde ensemble Cinquecento brengt in dit programma hulde aan het bloeiende muziekleven in en rond de kathedraal van Luik - gelegen aan de huidige Place Saint Lambert - tijdens de renaissance.

Jean Guyot de Chatelet-  alias Johannes Castiletti- die in 1563 te Wenen kapelmeester werd aan het Keizerlijke hof van Maximilian II was ongetwijfeld  belangrijkste componist uit die tijd. Op het programma staan onbekende parels van Castiletti en enkele van zijn voorgangers en tijdgenoten als Adamus da Ponta, Jean de Chaynee, Lambert de Sayve en Johannes de Cleve. Verbonden aan de Luikse kathedraalschool volgden ze Castiletti voorbeeld in dienst van de machtige Oostenrijkse Habsburgers.

www.ensemblecinquecento.com 

Koop tickets

30 juni 30 jun

SANCTO MARTINO

17u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

De in Gent geboren zanger en componist Jacob Obrecht (1457/58-1505) verbleef een aantal jaren in Brugge, waar hij mogelijk in 1487 de Missa de Sancto Martino schreef. Als ruggengraat van deze mis gebruikte Obrecht niet minder dan negen verschillende gregoriaanse onderdelen van het officie voor de heilige Martinus van Tours. Het levert een sterk samenhangend en behoorlijk virtuoos geheel op, getuigend van Obrechts uitzonderlijk creatief talent.
 
Dit programma is onderdeel van het project 'To Memling' waarin Psallentes kunstwerken van Hans Memling (1430/40-1494) bezingt. Hier kijken we naar de 'Diptiek van Maarten van Nieuwenhove' uit 1487 —het jaar waarin ook de mis van Obrecht gecomponeerd werd. Maarten van Nieuwenhoven, een vooraanstaande Bruggeling, liet zich door Memling afbeelden als devote Christen, biddend tot de Madonna. Op de achtergrond is zijn patroonheilige te zien, Martinus van Tours.


www.psallentes.com 

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender