19 januari 19 jan

HAPPY NEW YEAR II

20u00 - MIRY Concertzaal presenteert - MIRY Concertzaal

Big Band Conservatorium o.l.v. Lode Mertens

Een opgeblazen gevoel na de kerstdagen en ook nog verkouden? Kom je dan warmen aan andermans geblaas. De bigband van het Conservatorium jaagt de kille januarilucht door zijn longen en voegt er een stevige dosis graden Celsius aan toe. Koolstofdioxide klonk nog nooit zo swingend. Een lustig requiem voor de sneeuwman dus en een koperwarm welkom aan lengende dagen. Lode Mertens leidt de zaak vinger knippend in goede banen. Docenten-solisten Pierre Vaiana, Bart Defoort en Tuur Florizoone zorgen voor vuurwerk.

Koop tickets

21 januari 21 jan

Foyer Matinee: Stephane Ginsburgh

11u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Brit Anthony Burgess werd beroemd door de verfilming van zijn boek A Clockwork Orange door Stanley Kubrick. Naast auteur en vertaler was hij ook componist. Ter ere van de 300ste verjaardag van Bach schreef Burgess in 1985 The Bad-Tempered Electronic Keyboard. 

De Brusselse pianist Stephane Ginsburgh zal de eerste zijn die deze cyclus op cd opneemt. Op de eerste Foyer Matinee van 2018 combineert hij Burgess' werk met preludes en fuga’s van Sjostakovitsj, eveneens geïnspireerd op Bach. 

Koop tickets

22 januari 22 jan

Foyer Soiree: Winterreise

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Tijdens deze Foyer Soiree wagen twee rockmuzikanten zich aan een van de monstres sacrés der klassieke liedkunst. Vanuit een gezamenlijke liefde zetten accordeonist Adriano Cominotto en zanger Pieter-Jan De Smet de allerdonkerste van Schuberts liederencycli naar hun hand. 

Winterreise is een melancholisch aangrijpende trip. Waren Schubert en woorddichter Wilhelm Müller singer-songwriters avant la lettre? Met veel respect voor de originele partituur en haar lyrisch-poëtische kwaliteiten tasten De Smet en Cominotto de mogelijkheden van de compositie af. Ze werpen een nieuw licht op klassieke repertoire met de piano des pauvres en de niet-klassieke stem.

Voor de kenners is het een verrijking, zeker een verrassing. Voor de niet-kenners een ontdekking. En voor de uitvoerders ? Een engagement en eerbetoon, weliswaar in een iets rauwere versie.

"Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh'ich wieder aus" uit Winterreise.

Koop tickets

23 januari 23 jan

Kameleon op het klavier

20u00 - MIRY Concertzaal presenteert - MIRY Concertzaal

Keiko Shichijo

Manusje-van-alles, zo mag je Keiko Shichijo wel noemen. Klavecimbel, pianoforte of romantische vleugel, ze draait er haar hand niet voor om. Wat
haar repertoirekeuze betreft, legt ze een gelijkaardige veelzijdigheid aan de dag. Klavierreuzen Scarlatti en Mozart krijgen het mystieke gezelschap van de Armeense priester-componist Komitas Vardapet. Deze ‘Bartók van de Kaukasus’ liet de wereld een merkwaardig oeuvre na waarin religie,
volksliedjes en klassieke elementen de boventoon voeren. Shichijo richt haar pijlen verder op de ietwat miskende Catalaanse toondichter Mompou (de laatste klinker uitspreken als in ‘lauw’), waarmee we eens te meer in mediterraanse sferen zijn aanbeland.


D. Scarlatti (1685-1757)
— Klaviersonates (selectie)
W. A. Mozart (1756-1791)
— Pianosonate nr. 11 in A, KV 331
Komitas Vardapet (1869-1935)
— 7 Songs
— 6 Dances
— Msho Shoror
F. Mompou (1893-1987)
— Charmes

Koop tickets

24 januari 24 jan

Depedro

20u15 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

De Spaanse singer-songwriter Jairo Zavala is een ware globetrotter. Hij laat zich met zijn trio Depedro al reizend inspireren.

Voor hun vijfde album El Pasajero (2016) maakt hij een doortocht door Senegal, maar ook Latijns-Amerikaanse, Aziatische en mediterraanse vibes krijgen een plaats in zijn zomerse muziek. Voor liefhebbers van M. Ward, Iron and Wine, Los Lobos, Neko Case en Calexico.

Naast zijn trio maakt Zavala deel uit van de bekende Amerikaanse indierockband Calexico. Voor zijn eigen projecten is het reizende aspect een constante.

El Pasajero vond haar oorsprong in de documentaire Casamance, waarin hij een Senegalese griot volgt van Dakar tot Casamance, met een soundtrack van Afrikaanse soul, rock en rumba.

We started this journey with the excuse of following the tracks left by the great late griot Lamine Konté. Our journey was through Senegal on our way to Casamance where, unbeknownst to us, its magic was expecting us.

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender