15 september 15 sep

OdeGand 2018

13u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Gentse binnenstad

Meer dan 60 concerten palmen de Gentse binnenstad in voor een overdonderend muziekfeest. Aan de idyllische oevers van de Leie, langs kronkelende steegjes en in verborgen hoekjes ontdek je de hele dag talloze acts: muziek, dans, theater, acrobatie en nog veel meer. Curieuze oren komen aan hun trekken met tal van verrassende muziekgenres die gaan van wereldmuziek tot puur klassiek. Honderdtachtig internationaal gerenommeerde artiesten overspoelen de binnenstad en garanderen crème de la crème concerten. Te voet, met een taxifiets of met de bootjes ga je van het ene concert naar het andere. Grenzeloos genieten doe je de hele dag door en zeker ’s avonds, wanneer we de Gras- en Korenlei oplichten met een concert op het water en een unieke licht- en vuurwerkshow.

Programma:

13:30 - 18:15: concerten op verschillende locaties in de Gentse binnenstad
21:00: start muzikaal magisch slotspektakel op de Gras- en Korenlei
23:00: start grandioos vuurwerk boven de Gras- en Korenlei

Volledig programma online vanaf half augustus op www.odegand.gent

Met deze tips ben jij OdeGandproof en mis je niets!

Stip zaterdag 15 september aan in je agenda.
Tickets zijn felbegeerd dus wacht niet te lang!
Aankomen op OdeGand betekent eerst jouw route uitstippelen met het OdeGandplan.
Daarna laat je je helemaal onderdompelen in de sfeer, muziek en gezellige drukte.
Schuif de benen onder tafel bij een van de Festivalrestaurants.
Flaneer op eigen ritme. Even genoeg gewandeld, neem dan een taxifiets of bootje.
Snuif de sfeer op langs de vele buitenpleinen.
Tag @gentfestival in alle herinneringen die jij maakt, framet en sharet. Instagram en Facebook zijn hiervoor perfect.
Vergeet niet om een extra trui of jasje mee te brengen voor het slotspektakel ‘s avonds.
Aan de Gras- en Korenlei geef je je ogen en oren de kost voor de slotshow en het licht- en vuurwerkschouwspel.
Licht je vriend, buur, kennis, familie en collega in over dit feest, want OdeGand is er voor iedereen! 

In samenwerking met North Sea Port, Nationale Loterij, De Gentenaar en KBC.

©Thijs Delange
©Steven Hendrix

Koop tickets

17 september 17 sep

Bach, de vijfde evangelist

20u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Sint-Baafskathedraal

Feestelijk openingsconcert met Bachs Hohe Messe & Ton Koopman

Voor dit feestelijke openingsconcert kan Gent zich meteen verheugen op de komst van Ton Koopman, een wereldwijde referentie voor de muziek van Bach. Zo werd zijn ambitieuze project om alle cantates van Bach op te nemen – goed voor zeven dagen luisterplezier! –  bekroond met prestigieuze prijzen zoals de BBC Award en de Echo Klassik prijs.

Vandaag moet niemand er nog van overtuigd worden dat Johann Sebastian Bach met zijn Hohe Messe een meesterwerk neerschreef. De barokke grootmeester ging dan ook niet over één nacht ijs. Hij schreef de vijfdelige mis aan het einde van zijn leven en putte daarvoor uit zijn ruime ervaring. Van solo’s tot achtstemmige koren, de grootse aanpak in deze overwegend katholieke mis is grensverleggend. In feite kan je de Hohe Messe de absolute apotheose van de barok noemen.

Bach overlaadt je met meeslepende melodieën, smartelijke samenklanken en polyfone perfectie. Met zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en met vier topsolisten aan zijn zijde, brengt Ton Koopman de diepste betekenis van Bachs Hohe Messe tot spreken. De sacrale akoestiek van de imposante Sint-Baafskathedraal zal daarbij ongetwijfeld een rol spelen...

Duur
1u50'

Een concert van KBC en de Provincie Oost-Vlaanderen

©Foppe Schut
©Marco Borggreve

Koop tickets

18 september 18 sep

Het labo van Kopatchinskaja

20u30 - Gent Festival van Vlaanderen - Floraliënhal - Citadelpark , 9000 Gent

De vurige viool van Patricia Kopatchinskaja 

Met topvioliste Patricia Kopatchinskaja ontmoet je een van ’s werelds meest vurige en scherpzinnige musici. Niet voor niets werd ze de laatste jaren overladen met internationale prijzen, waaronder een felbegeerde Grammy Award. Steevast op blote voeten op het podium trekt ze zowat élke toeschouwer mee in haar wondere muzikale wereld.

Ook hier stelt Kopatchinskaja een fris en uitdagend programma voor, waarmee ze een rode draad trekt over verschillende eeuwen, grenzen en stijlen heen. Die muzikale expeditie begint met het Joodse Kol Nidrei van de Amerikaanse John Zorn. We kennen hem voornamelijk uit de jazz, maar hij durft ook experimenteren met klezmer, improvisatie, hedendaags klassiek en zelfs metal. Het daaropvolgende pakkende Vioolconcerto van Hartmann symboliseert op een haast tastbare manier het menselijke oorlogslijden. De religieus geïnspireerde Polyptique van Frank Martin doet de toon helemaal kantelen: doorheen het lijden van Christus weerklinkt duidelijk de verwachting van de verlossing. Tot slot vindt deze belofte op geluk een bevestiging in een tweevoudig Gloria.

Voor deze tour de force kan het fenomeen Kopatchinskaja rekenen op haar Camerata Bern, waarmee ze zowat alle grote internationale podia aandoet. Laat je meeslepen in deze beweging van donker naar licht, van lijden naar verlossing. Een must-see in de majestueuze Floraliënhal!

©Julia Wesely

Koop tickets

19 september 19 sep

HUT 3+

15u00 - 4hoog - Minardschouwburg

Kleine Zus neemt je mee naar grote broer.
Grote Broer kan alles.
Wonen in een hut.
Praten met konijnen.
Vogels doen fluiten.

Kleine Zus is er graag.
Samen appels rapen.
Wortels schrapen en in één pyjama slapen.
 

Langs een imaginair bospad neemt Kleine Zus (Lotte Diependaele) je mee het woud in. Een wondermooi decor herbergt de hut waar Grote Broer (Nikolas Lestaeghe) woont.

VERHAAL

Kleine Zus verheugt zich op de verjaardag van haar oma. Ze heeft de kaart al klaar: “Lieve oma, je bent nu bejaard. Daarom geven we je uiteraard... een appel-worteltaart!”. Kleine Zus heeft alleen een klein probleem: ze mist de twee belangrijkste ingrediënten voor de taart. Wat nu? Grote Broer kan haar vast helpen. Hij kan namelijk alles, zoals praten met konijnen en vogels laten fluiten. Op naar de hut waar Grote Broer woont!

In een kleurrijk decor met goudbruine bladeren en getimmerde vogelhuisjes staat iets waar elk kind vast een dagje in wil spelen: een prachtige boomhut. In en rond de hut beleven Grote Broer en Kleine Zus een vrolijk avontuur, waarin ze samen appels rapen, wortels schrapen en in één pyama slapen. Een scène-op-scène voorstelling vol grappige vondsten en leuke liedjes. Daarin herkent het publiek klassieke composities en filmsoundtracks. 

 

CREDITS

Concept en regie: Nikolas Lestaeghe en Frans Van der Aa
Spel: Nikolas Lestaeghe en Lotte Diependaele
Decor: Nikolas Lestaeghe, Sarah Geirnaert en Lucas Verbrugge

Koop tickets

19 september 19 sep

The Generation Project: sublieme kamermuziek

20u00 - Gent Festival van Vlaanderen - Muziekcentrum De Bijloke

Jonge wolven van de European Chamber Music Academy & hun meesters

The European Chamber Music Academy is voor jonge virtuozen een van de grootste springplanken naar een internationale carrière in de kamermuziek. Met The Generation Project biedt het Gent Festival alvast een podium aan dit jong aanstormend talent, nog nét voor je ze wereldwijd de muziekscène ziet overnemen.

In unieke zij-aan-zij-formaties delen ze het podium met enkele gerenommeerde kamermuziekmusici, bij wie ze hun competenties gedurende enkele dagen hebben kunnen aanscherpen tijdens intensieve masterclasses. Het resultaat schotelen ze ons met veel plezier voor: op het menu staan kamermuziekwerken van onder meer Brahms, Mendelssohn en Shostakovich.

Grijp je kans om twee generaties topmusici naast elkaar aan het werk te zien, en om de muzikale sterren van morgen te ontdekken!

Je kan enkele ensembles van The European Chamber Music Academy reeds aan het werk zien tijdens OdeGand op zaterdag 15 september. Ook van harte welkom om de masterclasses vanaf 16 september bij te wonen in Muziekcentrum De Bijloke. 
Meer Informatie: http://www.gentfestival.be/nl/programma/european-chamber-music-academy/176/

Coproductie met Muziekcentrum De Bijloke & HoGent School of Arts - Conservatorium

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender