23 juni 23 jun

De Kortste Nacht met Liesa Van der Aa: ‘Autobahn Utopia’

21u00 - Handelsbeurs - Handelsbeurs Concertzaal

Onze heidense voorouders hielden er fijne gebruiken op na. Elk jaar tijdens de zomerzonnewende kwamen ze samen voor een uitbundig feest.

Beleef al de uren van de kortste nacht in de Handelsbeurs en blaas de traditie nieuw leven in met long drinks, goed gezelschap en pure muziek van Liesa Van der Aa met One Trick Pony.

Als de nacht valt, komt de concertzaal tot leven. De bar serveert en een aantal grote zitzakken staan klaar om in neer te ploffen. En dan komt de zon op. Lange tafels met eerlijke kost staan klaar om samen te ontbijten, een nieuwe dag lonkt.

Van der Aa inspireert zich voor 'Autobahn Utopia' op de klank en betekenis van ringbanen rond een stad: de autostrade als een ring, gesloten armen die de stad en een volk omarmen, een drone van geweld en rumoer.

Ze brengt compositie en muzikanten in het oog van de storm, daar waar het windstil is.

Illustratie © Juliane Noll

Koop tickets

29 juni 29 jun

Meer Stemmig Gent : Festivalpas

0u00 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

Geldig voor de concerten op vrijdag 29 juni om 20.30 uur en zaterdag 30 juni om 15.30 - 17.30 - 20.00 en 22.00 uur 

Meer Stemmig Gent
DAG VAN DE POLYFONIE
ZEVENDE EDITIE
 
"Het stemmigste festival van Gent!"
Sint-Machariuskerk & Sint-Baafsabdij
vrijdag 29 juni 2018
Openingsconcert: Tiburtina Ensemble
 
zaterdag 30 juni 2018
Cinquecento - Psallentes - El Grillo - Servir Antico

 

www.meerstemmiggent.com

Koop tickets

29 juni 29 jun

MESSE DE NOTRE DAME

20u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

In 1323 werd dichter en componist Guillaume de Machaut secretaris van hertog Jan van Luxemburg, koning van Bohemen, Moravië en Silezië. In die hoedanigheid reisde hij heel Europa rond en werd in 1337 benoemd als kanunnik aan de kathedraal van Reims, de thuishaven van de Franse koningen. Machaut is zonder meer de belangrijkste vertegenwoordiger van de ars nova, de nieuwe meerstemmigheid van de veertiende eeuw.

Naast motetten en hoofse liederen was hij ook auteur van de oudste polyfone mis waarvan elk deel aan dezelfde componist kon worden toegeschreven, de fenomenale Messe de Notre Dame uit de jaren 1360. Barbora Kabatková en de dames van het Tsjechische Tiburtina Ensemble (dit jaar te gast in volledige bezetting) brengen dit absoluut hoogtepunt uit het middeleeuwse meerstemmige repertoire voor het eerst naar Gent in de versie voor vrouwenstemmen en contratenor.

www.tiburtina-ensemble.com

Koop tickets

30 juni 30 jun

Meer Stemmig Gent : Dagpas

0u00 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

Geldig voor alle concerten op zaterdag 30 juni om 15.30 - 17.30 - 20.00 en 22.00 uur 

Meer Stemmig Gent
DAG VAN DE POLYFONIE
ZEVENDE EDITIE
 
"Het stemmigste festival van Gent!"
Sint-Machariuskerk & Sint-Baafsabdij
 
zaterdag 30 juni 2018
Cinquecento - Psallentes - El Grillo - Servir Antico

 

www.meerstemmiggent.com

Koop tickets

30 juni 30 jun

MAGNA VOX

15u30 - Meer Stemmig Gent - Sint Machariuskerk

‘Magna Vox’, de ‘verheven stem’ is de aanhef van de gregoriaanse antifoon van het magnificat voor de vespers van St. Lambertus, patroonheilige van de  kathedraal van Luik. Gecomponeerd in de tiende eeuw door Etienne de Liège zou deze ‘hymne van het prinsbisdom Luik’ tot in 1789 een centrale plaats in de erediensten opeisen. Het in Wenen gebaseerde ensemble Cinquecento brengt in dit programma hulde aan het bloeiende muziekleven in en rond de kathedraal van Luik - gelegen aan de huidige Place Saint Lambert - tijdens de renaissance.

Jean Guyot de Chatelet-  alias Johannes Castiletti- die in 1563 te Wenen kapelmeester werd aan het Keizerlijke hof van Maximilian II was ongetwijfeld  belangrijkste componist uit die tijd. Op het programma staan onbekende parels van Castiletti en enkele van zijn voorgangers en tijdgenoten als Adamus da Ponta, Jean de Chaynee, Lambert de Sayve en Johannes de Cleve. Verbonden aan de Luikse kathedraalschool volgden ze Castiletti voorbeeld in dienst van de machtige Oostenrijkse Habsburgers.

www.ensemblecinquecento.com 

Koop tickets

Meer events laden

Maandkalender